На Марсі знайшли лід, що може стати джерелом води для людей

— 12 січня 2018, 12:05

Група американських дослідників на чолі з астрогеологом Коліном Дундасом переконує, що відкриті нещодавно родовища льоду можуть стати джерелом води для людей, які у майбутньому захочуть вивчати природу Марса.

Фото nasa.gov

Результати свого дослідження науковці опублікували на порталі Science.

На певних територіях Марса є "водяний лід" просто під поверхнею планети, однак скільки його лишилося – дотепер невідомо.

Дундас із колегами використав дані 2 орбітальних космічних апаратів для вивчення 8 місць, де відбулася ерозія поверхні.

[L]Це дало змогу виявити скелясті утворення, які в основному складаються із льоду, який переходить із твердого стану в газоподібний, коли підпадає під вплив атмосфери.

Льодові утворення простягаються під поверхнею планети до глибини близько 100 метрів.

Науковці припускають, що вони можуть мати окремі шари, дослідження яких розповість про кліматичні умови в різні періоди існування Марса.

І навіть більше – вони можуть бути корисним джерелом води для майбутніх досліджень планети людьми.

"Ми дослідили 8 місць і виявили, що водяні поклади можуть розташовуватися 1-2 метри під поверхнею планети. Льодові утворення активно проступають через сублімацію льоду. Ми очікуємо, що вертикальна структура марсіанських льодових родовищ зможе зберегти дані про кліматичне минуле", – розповідають науковці.

Як відомо, засновник компанії SpaceX Ілон Маск збирається почати колонізацію Марса у 2022 році, а поки пропонує використовувати створену для польотів на "червону планету" ракету BFR як транспорт на Землі.

Також Маск ділився в Instagram відеосимуляціями польоту міжпланетного космічного корабля на Марс.

Реклама:

Головне сьогодні