5 нових досліджень, які проводитимуть українські науковці в Антарктиці

— 14 березня 2018, 16:30

Наприкінці березня на станцію Академік Вернадський в Антарктику вирушать учасники 23-ї Української антарктичної експедиції.

Там вони проводитимуть 5 нових біологічних досліджень.

До острова, на якому розміщений "Академік Вернадський", всього 1200 км, проте цей шлях складний, а інколи й небезпечний

Про це розповів в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий, повідомляє МОН.

Дослідники започаткують фотоідентифікаційні каталоги китів, а також оновлять і продовжать такі ж каталоги тюленів Ведделла.

Для збільшення натисніть на картинку

Особисте "упізнання" кожного кита чи тюленя дозволяє краще відстежувати шляхи їх міграції і розробити ефективніші програми їх збереження.

Ще 2 види досліджень будуть спрямовані на вивчення забруднення довкілля.

Наша станція знаходиться біля Антарктичного півострова, на острові Галіндез. Спочатку вона називалася "Фарадей" і належала Великобританії.

Перший стосуватиметься вивчення вмісту мікропластику у воді та донних осадах.

Другий – аналізу вмісту хімічних забрудників у тканинах риб та молюсків.

Такі дослідження покажуть динаміку перенесення забруднення між континентами і дадуть додаткові аргументи для обмеження використання певних хімічних речовин чи зменшення використання пластикової тари у світі.

"В Україні є фахівці в усіх сферах антарктичних досліджень – біологічних, геофізичних, метеорологічних, океанологічних тощо. І ми повинні використовувати це наповну, адже наразі полярні дослідження – одні з найперспективніших у світі. І тут Україна має сильні позиції", – каже Євген Дикий.

Станцію "Академік Вернадський" придбали за символічний один фунт, який залишився на станції приклеєний на пам'ять.

У ґрунтах Антарктики науковці також вивчатимуть мікробні угрупування та їх засоби пристосування до екстремальних умов, а за залишками луски, шкіри та іншими "екологічними ДНК" у воді визначатимуть склад живих організмів.

На відміну від традиційних методів, е-ДНК дозволяє визначити "генетичні сліди" всіх видів тварини, які побували у воді впродовж останніх 3-х днів.

Так можна отримати повніший список фауни Антарктиди та запровадити точніший і швидший метод моніторингу екосистеми.

[L]"Ми маємо амбітну ціль – за кілька років перетворити острів Галіндез, де розташована наша станція, на постійну екологічну "обсерваторію".

Саме для цього й розширюється список досліджень, які проводитимуть українські полярники. Результати цих досліджень даватимуть нам спектр необхідних даних, за якими можна буде визначати реакцію екосистеми на зміни клімату", – додав очільник Національного антарктичного наукового центру.

Реклама:

Головне сьогодні