На зимовий сезон у Славське: чим старовинний курорт приваблює туристів

Мешканці містечка Славського, що на Львівщині, як ніхто в очікуванні снігу.

Саме від його появи на схилах залежить початок зимового туристичного сезону в регіоні.

Причому сніг має не тільки випасти, але й "зафіксуватися" – тут лижникам і сноубордистам пропонують лише натуральний сніг. На відміну від Буковелю чи інших карпатських курортів, тут немає снігових гармат.

[BANNER2]

Але Славське має інші переваги – чудове транспортне сполучення (має залізничну станцію, через яку можуть приїхати туристи з усіх регіонів України), а також демократичні ціни на відпочинок.

З 2016 року кількість туристів, бажаючих відпочити на території не так давно створеної Славської ОТГ, щорічно зростає. У 2018 році тут відпочило 700 тис. туристів, за підсумками 2019-го їх очікується вже близько 800 тис.

Їдуть у Славське туристи не тільки з України, але й з Польщі, Прибалтики, Німеччини, Туреччини та Ізраїлю. Загалом близько 10% усіх туристів тут складають іноземці.

Що ж вабить туристів до Славського взимку, якщо сніг в горах тут – явище непостійне?

Дізнавалася "Українська правда. Життя".

Краєвиди, українська гостинність та ціни

"У Славському чудові краєвиди. При чому їх можна спостерігати з вікон практично будь-якого готелю або будинку, – не приховує свого захвату Пауль.

Він – турист із Німеччини, який зупинився в невеличкому готелі "Альпійський двір". Обрав його, бо власниця чудово розмовляє німецькою.

Вид з готелю на гори. Це фото та інші Олесі Фесенко

До речі, щоб зберегти краєвид господині готелю довелося викупити навколишні ділянки, адже трохи меш романтичні сусіди затіяли перед його вікнами будівництво далеко не мальовничого будинку. А для справжніх поціновувачів карпатської краси – це неприпустимо.

"Якщо порівняти ціни на проживання та катання з європейськими курортами, так для нас це взагалі рай", – зізнається чоловік.

Є у Славському й такі готелі

За даними начальника відділу туризму та комунікацій Славської селищної ради Ольги Безушко, станом на 10 грудня 2019 року на території громади налічувалося 75 готелей та 505 зелених садиб.

Загалом, ледве не кожен 14-й мешканець Славської громади здає номери або кімнати для проживання.

При цьому кожного року в ОТГ з’являється 3-4 нових котеджі на 6-8 номерів. Усі вони, а також приватні домогосподарства мають можливість прийняти близько 10 тис. туристів за ніч.

Ціни на проживання у Славському надзвичайно різноманітні: можна зняти як ліжкомісце за 80 грн, так і готельний номер за 4-5 тис. грн.

В середньому ж проживання у пристойній садибі з окремим санвузлом обійдеться від 600 грн за добу.

За таку суму, наприклад, можна відпочити в садибі відомого спортсмена, майстра спорту міжнародного класу з гірських лиж Дмитра Арєф’єва.

До речі, він вже багато років проводить мистецькі пленери, на які з’їзджаються художники зі всього світу. Тому картини – головна прикраса і особливість його будинку.

В середньому ж проживання обійдеться від 600 грн за добу
Найрозкiшнiший готель виглядає так

Так само як ковальські вироби – родзинка гостинної "Ковальської садиби", власниця якої Ірина Попович уже кілька років приймає туристів з усього світу. В ній ціна за двомісний номер стартує від 900 грн за добу.

У відомому готелі "Захар Беркут" номер коштує від 1220 грн зі сніданком, пансіонаті "Славський" – 1850 грн з триразовим харчуванням за системою "шведський стіл".

Якщо захочете більшої розкоші, то можна забронювати номер у готелі "Вежа ведмежа", в якому ціни стартують від 2475 грн за номер "економ-стандарт".

Багато власників комплексів прожили життя у великих містах і навіть інших країнах, досягли
там успіху та повернулися на батьківщину з новою культурою відпочинку

З’являються у Славському і унікальні пропозиції, так би мовити, для інтровертів. Наприклад, у "Захарі Беркуті" зняти можна не тільки номери у готелі, а й номер на самісінькій вершині гори Високий Верх, яка має висоту 1223 метри над рівнем моря.

Ціна такого номеру 1000 грн.

Сюди справді хочеться

За словами заступника директора гірськолижного курорту "Захар Беркут" Романа Шийко за них ви отримаєте унікальний краєвид та абсолютну тишу і релакс після того, як підйомники на гору перестають працювати.

Цікаво, що подібні номери готель не продає через турфірми, оскільки траплялись випадки, коли туристам неправильно пояснювали, який саме відпочинок на них очікує на горі.

Проте, кімнати над колибою ніколи не простоюють. Адже бажаючих усамітнися в горах з кожним роком стає все більше.

Бажаючих усамітнися в горах з кожним роком стає все більше

Підтверджують це і власники модульного котеджу Cosmos Black Rock Орися і Ігор. Їхній будинок у скандинавському стилі (3000 грн за добу, можуть проживати до шести чоловік) розміщений буквально на верхівці гори Тростян.

Взагалі, цікаво спостерігати, як власники котеджів та готелів Славського стежать за світовими тенденціями.

До Європи нам рукою подати

Буквально за останні роки багато з них розбудувалися, змінили дизайн та навіть розробили власні концепції відпочинку.

Ще б пак, від Славського до Європи, в буквальному розумінні, рукою подати – доїхати можна прямо з містечка, потягом.

Витяги з минулого

Звичайно найбільше гостей в садибах та готелях Славського взимку в період, коли випадає сніг.

За словами Романа Шийко, у ці дні заповнюваність готелю "Захар Беркут", наприклад, досягає 90-95%.

Це й недивно – курорт має один крісельний та два бугельних витяги, і всі вони розміщуються безпосередньо біля готелю.

Вартість абонемента на добу тут складає 550 грн у будній день та 700 грн у вихідний.

Найбільше гостей в садибах та готелях, звичайно, коли випадає сніг

Крім "Захара Беркута", наразі в Славській ОТГ є ще шість витягів. Вони не суперсучасні, однак можуть задовольнити потреби абсолютно різних категорій лижників та сноубордистів.

Досвідченим лижникам найкраще підійде, наприклад, доволі крута гора Тростян, на яку можна піднятися на восьми витягах (один крісельний, інші бугельні).

Вартість абонемента на добу складає 450 грн, а у святкові дні – 530 грн.

Також для професіоналів може бути цікавим катання на горі Погар, де є крісельний двомісний витяг (300 грн на добу) та мультиліфти.

Для початківців краще підійде відома гора Кремінь, розташована при в'їзді у Славське, трохи більше як за 1 км від залізничного вокзалу селища.

Тут два бугельні витяги. Довший носить назву ФМІ (Фізико-механічний інститут), а коротший – "Політехнік" (НУ "Львівська політехніка").

Приватним є витяг "Варшава", розрахований як на любителів, так і професіоналів зимового катання (червона траса).

Для дитячого катання краще обрати витяг на горі Ільз на межі сіл Волосянка (Славське) та Тернавка.

Ще раз зауважимо, що усі витяги тут дещо застарілі. І це не дивно, адже Славське – найстаріший гірсько-лижний курорт в Карпатах.

Місцеві жителі нині покладають велику надію на прихід нового інвестора – "Галнафтогазу", який за рік-два обіцяє почати будівництво тут нового гірськолижного курорту Rozhanka.

Ціни на землю тут різко злетіли угору

Голова Славської ОТГ Володимир Бега розповідає, що наразі іде процес викупу необхідних земельних ділянок.

Місцеве населення швидко зорієнтувалося, і ціни на землю різко злетіли угору. Якщо ще три роки тому сотка землі біля дороги у селищі Рожанка коштувала $200, то сьогодні за неї просять вже $1000.

Інфраструктура та розваги

Нині у Славському відремонтовано 80% гірських доріг та побудована велодоріжка. Також у містечку активно займаються освітленням та упорядкуванням вулиць.

Якщо раніше туристи після катання на лижах розходилися по садибах і просто смачно їли та пили, то тепер вони гуляють по містечку чи розважаються.

Наприклад, ідуть в боулінг-клуб чи SPA-центр в готелі "Двір княжої корони", з панорамних вікон якого можна милуватися горами просто плаваючи в басейні.

Також туристи можуть відвідати художні виставки, які щороку проводяться у Славському, чи єдиний в Україні приватний Музей героїв Маківки, який знаходиться у селі Тухля.

Експонати до музею збирає безпосередньо сільський голова Андрій Ткачик. Більшість речей пролежали у землі сто років.

Окрім найрізноманітнішої зброї обох імперських армій, там є й особисті речі вояків – сумки, казанки, пряжки.

Більшість цих речей пролежали у землі сто років

Для відпочинку з дітьми у Славському є контактна козина ферма, що знаходиться на околиці Тухлі.

В сезон не буває і дня, щоб сюди не приїжджала туристична група. Тут побувало чимало українських телеканалів, а скоро відбудуться зйомки фільму для німецького ТБ.

У Славському є контактна козина ферма

Заснували ферму дві Катерини – Катерина Лісова, переселенка із Алчевська та місцева мешканка Катерина Ільків, яка є матір'ю трьох дітей.

Саме завдяки енергії та старанням цих двох жінок і тримається це господарство – нині тут 32 кози, з молока яких виготовляють надзвичайно смачні сири.

А загалом, хочеться відзначити, що у Славському й околицях живуть надзвичайно інтелігентні та творчі люди. Багато з них прожили життя у великих містах і навіть інших країнах, досягли там успіху та повернулися на батьківщину, щоб розвивати рідний край та надихати інших.

Можливо тому сюди так тягнуться туристи – за гостинністю, знаннями та відточеним, сучасним вмінням подати свою землю та свою традицію.

Олена Романюк, спеціально для УП.Життя

Фото Олесі Фесенко

Вас також може зацікавити:

8 порад, як захиститись узимку від раку шкіри. Особливо якщо ви любите лижі чи сноуборд

На лижі у Грузію: курорти, ціни, особливості

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні