Тест

Поранені в АТО. Трьох бійців відправили на протезування закордон державним коштом

Напередодні Дня Незалежності троє поранених в АТО вилетять до Італії на безкоштовне протезування. Це не було б новиною, якби не одна деталь: поранені поїхали в рамках державної програми безкоштовного складного протезування учасників АТО за кордоном.

Подібний проект для держави – перший. Уперше виділялася така велика сума коштів, вперше поранені мали право самостійно обирати країну та розглядати саму можливість протезуватися за кордоном, вперше поранені зможуть побачити Італію в рамках реабілітаційного курсу.

Реабілітація – обов’язкова умова при протезуванні. Таким же обов’язковим є подальше обслуговування протезів, але вже в Україні.

Тому разом із волонтерами до Італії полетять фахівці Київського Казенного експериментального протезно-ортопедичного заводу, щоб отримати всі сертифікати, та восени, уже на базі цього підприємства відкрити представництво по обслуговуванню протезів верхніх кінцівок, як обов’язкова умова програми протезування.

Олександр Піддубний народився на Полтавщині в селищі Семенівка. Йому 23 роки. В мирному житті він ще досі студент, майбутній юрист.

Минулого літа два місяці воював під Краматорськом. Після перерви знову добровільно вирушив на Схід – цього разу в зону Дебальцевого, де й отримав важке поранення. Це сталося 14 січня, на Старий Новий рік.

– У нас було завдання поїхати в селище Кам’янка і зробити зачистку. А коли поверталися назад, потрапили під мінометний обстріл.

У результаті Сашко втратив ліву руку на рівні верхньої третини передпліччя. Держава відзначила Сашка нагородою, він також отримав ключі від квартири.

Молодший сержант запасу Охріменко Олександр (1984 року народження), був поранений 27 березня 2015 року поблизу міста Волноваха Донецької області. Черепно-мозкова травма, множинні вогнепальні уламкові поранення черевної порожнини, травматична ампутація лівої кисті на рівні кісток зап’ястя.

Про Андрія Шараєнка – сорокарічного електрика, який пішов на фронт добровільно, – ми вже писали. Служив у 17 батальйоні тероборони "Кіровоград" під Горлівкою. 17 квітня під час одного з боїв отримав мінно-вибухову травму, яка спричинила відривання правої руки на рівні верхньої третини плеча.

В червні Андрій отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня.

Осі ці поранені й будуть протезуватися в рамках Державної програми безкоштовного складного протезування учасників АТО за кордоном .

Проект "Життя без меж" народився у вересні 2014 року на запит лікарів вітчизняних медичних установ. Нестача ліків, ортезів та сучасних функціональних протезів для захисників України стали поштовхом для пошуку міжнародної допомоги.

На звернення приєднатися до великої гуманної справи відгукнулося італійське підприємство, яке у співробітництві з протезно-ортопедичним центром Корпора Ортопедія допомогло 48 лівійським ампутованим бійцям отримати сучасні протези та пройти повний курс спеціалізованої індивідуальної реабілітації на базі Фонду реабілітаційних центрів Падре Піо Онлус, одного з провідних реабілітаційних центрів Італії.

Підприємства мають унікальний досвід і можливості: біо- і міоелектронні протези останньої генерації та найсучасніші методи психологічної, фізичної та духовної реабілітації.

Проведення презентацій можливостей цих структур, круглих столів і зустрічей переконали нас у відсутності в Україні запропонованих італійцями технологій і практичного досвіду – для того, щоб надати оперативну допомогу тим, хто захищаючи Україну, втратив можливості жити далі повноцінним життям.

Обмін візитами – української делегації до Італії у грудні 2014 та італійських партнерів до Києва у лютому 2015 року – стали вирішальними для прийняття рішення по створенню гуманітарного проекту.

Метою проекту "Життя без Меж" є пошук можливостей якісного протезування на сучасному рівні та медичної і психологічної реабілітації постраждалих учасників АТО, створення в Україні сучасного реабілітаційного центру, з відкриттям лабораторій технічного сервісу протезів, встановлених за кордоном.

Кошти в межах 1 096.000 гривень на протезування однієї кінцівки надаються за рахунок бюджету України згідно Постанови №518 від 1.10.2014. Це означає, що поранений НЕ СПЛАЧУЄ вартість протезування та реабілітації за кордоном в межах зазначеної суми.

У разі перевищення граничної сумі необхідна доплата.