Вуличний проект з протидії соціальним захворюванням

У рамках проекту постери, спрямовані проти гомофобії та інших форм ксенофобії, надані художниками з Києва, Харкова, Берліна, Москви, Санкт-Петербурга, а також Загребським Квір-фестивалем будуть виклеюватися у публічних місцях Києва.

Останнім часом ми спостерігаємо владні спроби ввести в Україні цензуру, зокрема діяльність одіозної НЕК з питань моралі, репресії проти активістів, до яких належить резонансна справа Олександра Володарського, придушення вільного публічного висловлення під прикриттям боротьби з порнографією, спроби введення цензури у мережі Інтернет.

Водночас - бурхливий розвиток ультраправих рухів, чия активність та впевненість у собі не залишає сумнівів. Очевидним стало те, що ксенофоби приділяють особливу увагу діяльності в галузі культури. Результатами цієї діяльності стали зриви презентацій квір-антології «120 сторінок Содому» та спалення Арт-центру Павла Гудімова "Я галерея".

Офіційне публічне життя пропагує принципи консервативної моралі, але у нашому суспільстві відсутні принципи загального осуду будь-яких публічних проявів расизму чи гомофобії. На тлі владної патріотичної риторики, якою компенсується брак риторики толерантності, розгортають активну діяльність ультранаціоналістичні організації. Політика замовчування та контролю, яку проводить держава, тільки сприяє посиленню страху, як у спільноті гомосексуалів, так і серед представників інших спільнот.

Гомофобські та ксенофобські настрої у суспільстві підживлюються, політичні дискусії виходять за межі вульгарності, а сучасні медіа висвітлюють ці проблеми переважно в іронічному контексті. Реагувати в інформаційно-просвітницькому полі на прояви гомофобії та расизму мають адекватні і свідомі культурні та громадські інституції, окремі ініціативні люди та спільноти.

Роботи художників у цьому контексті виступають як прямі активістські висловлення на суспільно значущу тему. Вуличний проект з протидії соціальним захворюванням спрямований проти брутальної гомофобії ультраправих, але також - проти мовчазної згоди більшості в межах українського "правого консенсусу". Ми проти усіх форм ксенофобії: і печерної агресії знавіснілих маргіналів, і тактики замовчування, яку обрала добропорядна більшість.

В межах Вуличного проекту з протидії соціальним захворюванням найбільше уваги буде приділено темі гомофобії, що залишається в одному ганебному ряді з расизмом та іншими формами патологічної ненависті до Іншого, які намагаються видати себе за суспільну норму.

Постер-кампанія Вуличний проект з протидії соціальним захворюванням складається з постер-галерей та окремих постерів, що стихійно з'являтимуться на вулицях Києва. Проект здійснюється на кошти організаторів за підтримки фундації Центр Сучасного Мистецтва.

Учасники проекту:

Анатолій Белов (Київ)

Дмітрій Вілєнскій (Санкт-Петербург)

Ярослава Хоменко (Київ)

Ніколай Олейніков (Москва)

Ксенія Гнилицька (Київ)

Микола Рідний (Харків)

Микола Власов (Київ)

Максим Нерода (Берлін)

Нікіта Кадан (Київ)

QueerZagreb festival (Загреб)

Художня рада - міждисциплінарне кураторське та самоосвітнє об'єднання, засноване у 2008 році. До складу Худради входять художники, архітектори, політичні активісти, публіцисти, співробітники художніх інституцій та перекладачі.

Реклама:

Головне сьогодні