"Ось нове творю все": виставка сучасної ікони

На виставці будуть представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів із Миколаєва. Відвідувачі побачать близько 50 ікон.

Експозиція умовно поділяється на дві частини. Одна з них присвячена святому Миколаю і містить сучасні ікони та творчу реконструкцію старовинних ікон із його зображенням. Інша частина присвячена різдвяним святам. До неї увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона, ікони, написані на камені.

Виставка розпочнеться напередодні зимових свят: дня святого Миколая, Нового року, Різдва Христового та Водохреща. Зима в житті людини є своєрідною точкою відліку - з її завершенням закінчується один період життя і починається інший, сповнений нових сподівань та надій на краще. Тому не випадково родина іконописців приурочила виставку до цих великих свят.

Ідейним центром експозиції є ікона "Шестиднів" - Божа Десниця, що творить світ та нову людину - Адама. Новонароджений Христос - Новий Адам. Завдяки його пришестю з'явилася можливість для створення нової людини у нас самих. За словами святих отців, стара людина, що була нам дана за єством, преображається у нову людину - громадянина Царства Небесного. Найбільш яскравим прикладом нової людини у Христі є святий Миколай. Його життя стало не тільки внутрішньою церковною перемогою у християнстві, але й у всій цивілізаційній ойкумені, бо ж шанують його і православні, і католики, і навіть мусульмани.

Особливе місце на виставці посідають ікони Різдва Христового та Богоявлення (Водохреща). Ікона Різдва є зразком сучасної української ікони, вона поєднує в собі канон церкви та творчість - сміливі рішення в декорі. Дві ікони Богоявлення створені на камені. Цікаво, що написані тільки фігури, а тлом, мовою іконопису - Cвітлом, Божою Славою - є сама структура каменю. Її стало видно після розрізу та обробки поверхні агату. Завдяки тому, що вигляд його поверхні нагадав майстрам фантастичні пейзажі Йордану, і було створено унікальні творчі роботи.

Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні "Небо на землі" прагнуть дотримуватися старовинних технологій - використовують тільки натуральні матеріали, а фарби готують із природних мінералів та пігментів власноруч.

Сьогодні майстри-іконописці бачать своїм завданням пошук нової іконописної традиції у створенні сучасної творчої ікони. Як Воскреслий Христос є живим і актуальним для кожного покоління, так і ікона не може бути однаковою протягом тисячі років.

Відкриття виставки відбудеться 17 грудня о 18.00 в національному заповіднику "Софія Київська" у виставковій залі "Хлібня" (вул. Володимирська, 24).

Виставка триватиме до 20 січня.

Реклама:

Головне сьогодні