Ройтбурд проти Караваджо – виставка

Серія робіт розпочалася як реакція на сумнозвісне викрадення роботи італійського класика Караваджо "Поцілунок Іуди" із Одеського музею західного та східного мистецтва.

"Я народився та виріс в Одесі", - говорить Олександр Ройтбурд, - "і пам'ятаю картину Караваджо з дитинства. Її викрадення я пережив як власну трагедію. Дуже прикро, що так безглуздо втратили шедевр".

Так виникла ціла серія із монументальних робіт музейного формату, де тлом виступає класична основа "вічного" біблейського сюжету Караваджо у виконанні Ройтбурда; на який накладається яскрава абстракція, що є втіленням сучасної естетики, і різко контрастує не лише живописно, а й філософськи: ставить питання про розвиток, чи то занепад людського духу, людини у мистецтві, тощо.

"Мені цікаво переосмислювати класику, коли при зміщенні акцентів, роботи класиків змінюють значення та кут погляду на вічні сюжети. Я раптом усвідомив правильність такого підходу, в результаті якого виходить досить гармонійний "мікс".

Вихований у традиціях французьких модерністів, Олександр Ройтбурд є одним із тих, хто вже увійшов в історію, як один з найпотужніших експериментаторів з живописною мовою і тих, хто витворив український трансавангард у 90-х роках.

Саме тоді він здійснив кілька мистецьких проектів найвідоміші з яких - "Академія холоду" та "Психоделічне вторгнення броненосця "Потьомкін" у тавтологічний галюциноз Сергія Ейзенштейна", яка належить до колекції Museum of Modern Art (MOMA) у Нью-Йорку.

Його роботи також знаходяться музеї DUMA (США), і в Державній Третьяковській галереї (Москва), і в галереях Словенії тощо. Розвиваючи кураторський рух в Україні, а це і перші проекти фонду "Відродження", і відкриття двох перших сучасних галерей - Центру сучасного мистецтва в Одесі та, згодом, галереї Гельмана в Києві, він, по суті, виступив модератором і головним комунікатором між Києвом, Москвою та Одесою.

29 червня 2009 року на лондонскому аукціоні Phillips de Pury & Co (що є світовим лідером серед аукціонів сучасного мистецтва) першу картину із нової серії Олександра Ройтбурда "Прощавай, Караваджо!" було продано за 97 000 доларів.

Таким чином, Ройтбурд встановив офіційний ціновий рекорд, після якого автор вважається найдорожчим українським художником. Рекорд і досі не подолано.

Відкриття виставки відбудеться 15 квітня, у четвер, о 19:00, в галереї "Колекція" за адресою: Київ, вул. Паньківська, 8.

Реклама:

Головне сьогодні