Зустріч із Андреасом Каппелером: "Історія України очима європейських інтелектуалів"

Журнал "Український тиждень", Австрійський культурний форум та Книгарня "Є" запрошують на зустріч із істориком Андреасом Каппелером в рамках спільного проекту "Європейський досвід: Австрія", яка буде присвячена темі "Історія України очима європейських інтелектуалів".

Андреас Каппелер — австрійський історик української та російської тематики. Професор Віденського університету. Член редакційної колегії журналу Ab Imperio. іноземний член Національної академії наук України. Дійсний член Австрійської академії наук. Андреас Каппелер одним з перших західних вчених акцентував увагу на багатоетнічності тодішнього Радянського Союзу та Росії. Його праця "Росія як поліетнічна імперія" дозволила відійти від монолітної національної історії Росії й побачити інші регіони з цілком відмінними культурними й історичними традиціями. Саме зацікавленість багатоетнічністю привели Каппелера до розробки тем з історії України. Теми його наукових праць про Україну — це український націоналізм, націєтворення, міжетнічні стосунки, історія Галичини. Каппелер також відомий науковими синтезами історії Росії та України.

Очікується презентація українського перекладу укладеної проф. Каппелером збірки "Україна. Проблеми націотворення". Автори збірки шукають відповіді на актуальні питання: чи українська нація повинна більше орієнтуватися на етнічні та мовні чи на політичні чинники громадянської держави?

Як окремі регіони України з їхніми відмінними історичними досвідами можуть інтегруватися в українську націю? Як українська нація відмежовується від російської та польської? Наскільки совєтське врядування гальмувало націотворення чи сприяло йому та як повестися сьогодні з совєтською спадщиною? Як формується сьогодні ставлення до єврейського питання, котре дуже помітно позначилося в історії України? Яку роль для націотворення відіграють історія, мова, релігія, література, стать, територія та війна? Яке значення мали селяни та городяни, села і міста? Як відбувається націотворення в незалежній національній державі?

Із названих питань неминуче випливає міждисциплінарний підхід. І хоча серед авторів переважають історики, крім них, слово мають ще й літературо- та мовознавці, фахівці з соціальних наук і політологи – визнані дослідники із Австрії, Канади, Німеччини, США, України.

Авторський коллектив:
Гаральд Біндер, Анна Вероніка Вендлянд, Рікарда Вульпіус, Марк фон Гаґен, Ґвідо Гаусманн, Юліана Бестерс-Дільґер, Алексіс Гофмайстер, Франк Ґольчевскі , Ярослав Грицак, Тетяна Журженко, Андреас Каппелер, Павло Роберт Маґочій, Рудольф А. Марк, Володимир Маслійчук, Міхаель Мозер, Святослав Пахолків, Таня Пентер, Метью Д. Полі, Андрій Портнов , Микола Рябчук , Франк Е. Сисин, Ґергард Сімон, Штефан Сімонек, Орест Субтельний, Філіпп Тер, Курт Шарр, Кай Штруве.

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Каппелер Андреас

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні