Лекція: "Соцреалізм в українському мистецтві"

Лекція "Соцреалізм в українському мистецтві" присвячена надзвичайно цікавому й суперечливому періоду у вітчизняному мистецтві ХХ століття, дискусії навколо якого не припиняються дотепер.

Під час лекції ви дізнаєтеся:
- наскільки вартісним може бути мистецтво, створене під ідеологічним тиском?
- чи може воно дійсно бути щирим, чесним і не здатним приховати жорстоку реальність?
- чи є соцреалізм направду реалізмом?

В основу лекції покладено аналіз значного візуального матеріалу, висвітлення життєвого й творчого шляху провідних митців, а також розгляд новітніх наукових підходів у дослідженні соцреалізму.

Проголошений на початку 1930-х років, соцреалізм як "стиль" тоталітарної держави реанімував занепалу ще в середині ХІХ століття помпезну тематичну картину, на тлі світового модернізму ХХ століття спробувавши актуалізувати реалістичну традицію. До кінця 1980-х років у радянському художньому житті існувала унікальна система нагляду й контролю за художниками з боку держави, що виражалося у присвоєнні нею абсолютного права на придбання та замовлення творів, проведення виставок, диктату в галузі арт-критики, повного підкорення мистецтва інтересам партії.

Разом з тим, період радянського мистецтва – це час активного прояву української національної школи живопису, пов’язаної з іменами Федора Кричевського, Тетяни Яблонської, Карпа Трохименка, Сергія Григор’єва, Олексія Шовкуненка та багатьох інших митців. Це час, коли відсікалися пошуки пластичної мови як спроба формалізму, коли від митця вимагалося створювати картину здійсненої мрії, попри існуючі в реальності табори, геноцид та переслідування.

Вартість квитка на лекцію для дорослих — 10 грн, для школярів, студентів, пенсіонерів — 3 грн. Квитки можна придбати у касі музею.

Місце:
Національний художній музей України

Лектори:
Баршинова Оксана

Вартість:
10 грн.

Реклама:

Головне сьогодні