Лекція: "Мистецтво тоталітарних держав. Соцреалізм та мистецтво третього рейху"

Культурний Проект запрошує на тринадцяту лекцію курсу "Історія мистецтва ХХ століття" на тему "Мистецтво тоталітарних держав. Соцреалізм та мистецтво третього рейху". Лекцію прочитає Олена Боримська о 13:00 у Центрі сучасного мистецтва М17.

У 1937 році на Всесвітній паризькій виставці було представлено два знаменитих павільйони – німецький і радянський. Радянский представляла скульптура Віри Мухіної "Робітник і колгоспниця". Розміщення цих павільйонів нагадувало театральну мізансцену: обидва павільйони майже наштовхувались один на одного вздовж вузенького майданчика, розміщуючись фасадами навпроти. Радянський павільйон мав форму східчастого постаменту, по якому "Робітник і колгоспниця" з нержавіючої сталі ніби видирались на саму гору. Німецький павільйон здавався, відповідно, такою собі незламною стіною, щитом. Вхід охороняли два величезних шестиметрових бронзових арійці, а нагорі, на шестидесятиметровій висоті, розкривав крила гігантський орел.

"...Все мистецтво, яке було до нас, – "дегенеративне". Мистецтво, яке ми створюємо просто тут і зараз, – правильне та єдиноможливе. Мистецтво, яке буде після нас... його не буде, бо ми прийшли назавжди!" – можливо, приблизно так розмірковував міністр пропаганди та народного просвітництва Німеччини Пауль Йозеф Геббельс, знищуючи черговий шедевр Гогена або Кандинського.

Перше відвідування курсу є безкоштовне. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
М17 Центр сучасного мистецтва

Лектори:
Боримська Олена

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні