Презентація проекту Марії Куликівської "Музика невидобутих звуків"

Фундація "Центр сучасного мистецтва" запрошує на презентацію першого проекту в рамках програми ПОШУК: Марія Куликівська, "Музика невидобутих звуків".

У математичній фізиці існує напрямок, названий теорією струн, за якою всі елементарні частинки та їхні фундаментальні взаємодії виникають в результаті коливань ультрамікроскопічних струн, довжина яких складає біля 10-35 м. Тобто всі живі істоти та неживі предмети у світі складаються з безкінечної множини звуків і вібрацій, створених рухом цих струн. Їхня взаємодія народжує невловиму мелодію гармонії Всесвіту – музику невидобутих звуків.

У звичайних умовах людські органи слуху не здатні розпізнати цей надтонкий звук. Для проведення такого самодослідження необхідна територія абсолютної тиші, віднайти яку неможливо в жодному природному куточку планети.

Але таке місце існує в Києві – це унікальна наукова лабораторія – "заглушена камера", – простір якої, завдяки мистецькому осмисленню, стає місцем нової ідентифікації власногоголосу, дихання, вібрації тіла, його невидобутої музики.

Поряд із нею є інша лабораторія – "кімната луни (реверберації)", місце розмноження знайомих звуків, помножених, перебільшених, приголомшливих. Гіперболізований дисонанс реальності шуму.

Таким чином проект Марії Куликівської є певним експериментом із дослідження можливих зв’язків і комунікативних площин між мистецтвом і наукою, а також меж глядацької відкритості до інновацій, реакції на незвичні відчуття й готовності до їх переживання і осмислення.

Фундація ЦСМ висловлює подяку Державному науково-дослідному інституту будівельних конструкцій за надання унікальної можливості проведення цього мистецького експерименту.

Лабораторії можна відвідати за таким графіком:

25 – 28 квітня/16:00-20:00
3 – 4 травня/16:00-20:00
5 – 6 травня/13:00-19:00
7 травня /16:00-20:00

Упродовж наступних двох місяців запрошуємо разом з авторами інших 5 проектів ПОШУКу-2012 дослідити вибрані ними незвичні для мистецтва простори та подивитись на знайомі місця й будівлі в Києві через мистецьку призму, ставши учасниками цього експерименту. Мапа і час реалізації проектів незабаром на сайті ФЦСМ.

Проекти програми ПОШУК відбуваються завдяки підтримці програми грантів "і3" Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" та аукціону "Просто.Мистецтво".

Місце:
Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні