Кінопоказ: "Положення поза грою" Джафара Панахі

Кіноклуб Києво-Могилянської академії у середу, 16 квітня, запрошує на показ фільму "Положення поза грою" (мовою оригіналу з англійськими субтитрами). Режисер Джафар Панахі, Іран, 2006, 93 хв. Показ відбудеться в рамках добірки фільмів на тему "Футбол та культурне різноманіття. До Євро-2012".

На Берлінале-2006 ця кінострічка здобула "Срібного ведмедя", а саме — "Великого призу журі" (тобто, поза номінаціями). У 2010 році в Ірані її демократично налаштованому режисерові інкримінували "антиурядову діяльність" та засудили до шести років в’язниці і до двадцяти років заборони виїжджати з країни та здійснювати кінематографічну діяльність.

Чи знали ви, що в Ірані жінкам заборонено відвідувати спортивні змагання. В основі сюжету "Положення поза грою" лежить історія дівчат-уболівальниць. Вони мріють потрапити на стадіон та підтримати рідну збірну у протистоянні з Бахрейном за путівку на чемпіонат світу з футболу. Чому іноземні вболівальниці присутні на стадіоні, а їх не пускають, у розпачі благають вони охоронців? Що вони вчинять, аби втілити мрію, і чим це зрештою закінчиться?

Режисер Джафар Панахі має скромний доробок з семи фільмів. Проте майже всі вони представлялися на престижних кінофестивалях і майже щоразу держава всіляко перешкоджала його поїздкам. У 2009 році Панахі бере участь в акціях протесту проти фальсифікованих виборів, що зрештою і спровокувало його ув’язнення. На захист режисера стала кінематографічна спільнота: Стівен Спілберг, Мартін Скорсезе, Роберт де Ніро, Роберт Редфорд, Френсіс Форд Коппола, Майкл Мур, Олівер Стоун, а також Міністерство закордонних справ Франції, проте їхні заклики не змогли вплинути на офіційний Тегеран. Необхідно зазначити, що Джафар Панахі далеко не єдиний сучасний митець, репресований в Ірані за демократичну політичну позицію.

Цей фільм — нагода не лише окинути оком сучасну іранську культуру, а й переглянути стрічку країни, яка зараз переживає справжній сплеск розвитку в кінематографі — "нову іранську хвилю", про свідчать численні нагороди на найпрестижніших фестивалях. На жаль, локалізація цього фільму відсутня, тому ми переглядатимемо його мовою оригіналу (фарсі) з англійськими субтитрами.

Місце:
Кіноклуб Києво-Могилянської академії

Лектори:
Якуненко Костянтин

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні