Відкриття виставки Мірона Цовніра "Окраїна/Okraїna"

Уперше відвідавши свою батьківщину Україну влітку 2011 року, відомий німецький фотограф Мірон Цовнір почав роботу над новим циклом фотографій. Рівно через рік, коли увага всієї Європи прикута до України й Польщі, Цовнір представляє виставку фотографій з Києва, Лодзя, Москви й Варшави під назвою "Окраїна" у Центрі візуальної культури. Життя міських маргіналів у цих містах має свої закони. Кордони, що визначають їхнє повсякдення, − не менш суворі й закриті, ніж географічні, вони прокреслені бідністю та соціальним виключенням. Східноєвропейському простору притаманна спільність, яку визначають невидимі, небажані маргінали − громадяни окраїн. "Окраїна" Мірона Цовніра − це не лише її жителі, але й своєрідна естетична парадигма. Вона поєднує похмурий експресіонізм, урбаністичний пейзаж та іконічні образи вигнанців 21 століття.

Мірон Цовнір (Miron Zownir) – фотограф, кінорежисер, автор кримінальних романів, викладає в Академії кіно і телебачення в Берліні. Його фотокниги видаються в одному з найкращих арт-видавництв світу Gestalten, роботи експонуються у найвпливовіших галереях поряд із такими зірками, як Нобуйоші Аракі, Нен Ґолдін, Роберт Меплторп, Віджі, та вплинули своєю документальною цінністю на ціле покоління молодих митців. Цовнір жив у Берліні, Лондоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, і йому вдалося чи не найкраще зафіксувати контркультурну, панківську енергію 1980-2000-х. Герої його безкомпромісних робіт – бездомні, аутсайдери, інтелектуали; теми – людина, загублена в сучасному місті, самотність, афект, страх, девіація, сексуальність. Як кінорежисер Цовнір з 1986 р. створив 10 коротких фільмів, працював з такими режисерами, як Александр Роквелл, Рю Муракамі і Чосей Фунагара, та один повнометражний фільм, що увійшов у 2003 р. в програму Берлінського кінофестивалю.

У червні 2011 р. Центр візуальної культури презентував ретроспективу Цовніра, до якої увійшли фотографії 1980-2000-х років та авторські короткометражки, а журнал "Простори" опублікував добірку його світлин та текстів.

Куратори − Анастасія Живкова, Василь Черепанин
Час роботи: вівторок − неділя, 12:00 − 21:00
Контакти: Анастасія Живкова +380 (93) 477 72 72, [email protected]; Василь Черепанин +380 (50) 445 76 08, [email protected]
.

Виставка відбудеться в рамках проекту Центру візуальної культури "Образ у темряві: сучасна критична фотографія" паралельної виставкової програми Першої Київської бієнале сучасного мистецтва "Арсенале 2012".

ВІДЕО ДНЯ

Місце:
Центр візуальної культури у кінотеатрі "Жовтень"

Лектори:
Цовнір Мирон

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні