Презентація збірки іронічних есеїв польського філософа Лєшека Колаковського

Участь у презентації візьмуть доктор історичних наук, професор Українського католицького університету, упорядник і автор передмови до книжки Ярослав Грицак, перекладач Богдана Матіяш та спеціальний гість заходу – президент Фонду Стефана Баторія, польський політолог, публіцист, друг Лєшека Колаковського Александер Смоляр.

"Не знати, хто такий Колаковський — це великий сором, не читати його — це великий гріх. Ця книжка покликана позбавити пересічного інтеліґентного українського читача одразу від одного й другого", – пише в передмові до книжки професор Ярослав Грицак.

Своє призначення польський іронічний філософ Лєшек Колаковський бачив у тому, щоб бути блазнем при жерцях — тих, хто проголошує великі універсальні теорії. Гумор — це найлегший і найпереконливіший спосіб зізнатися в недосконалості людської натури. А для нас, українців, ця книжка важлива тому, що ми мали одну з найтрагічніших історій і досі не можемо її подолати. Після прочитання цієї книжки, до якої ввійшли найкоротші і найсмішніші есеї Колаковського, ваші уявлення про чесноту бути послідовним зміняться докорінно, адже лише завдяки непослідовності тримається людський рід.

До видання цієї книжки, окрім упорядника, автора передмови і приміток Ярослава Грицака та перекладача і співавтора приміток Богдани Матіяш, долучилися також українські та польські інтелектуали Роман Шпорлюк, Адам Міхнік, Збіґнєв Ментцель, Анджей Менцвель, а також дружина філософа Тамара Колаковська.

Проект здійснено за підтримки Польського Інституту в Києві.

Звертаємо увагу, що вхід на презентацію за умовами креативного простору "Часопис". Обов’язкова реєстрація: +380 (67) 247 59 60 (Тетяна).

Лєшек Колаковський (1927-2009) – польський філософ, фахівець із марксизму, до якого спочатку ставився прихильно, згодом – різко критично. Оpus magnum Колаковського — тритомник "Головні напрямки марксизму". Від кінця 1960-х відійшов від марксизму і наблизився до християнства. Філософію Колаковського, за словами одного з польських богословів, найкраще було б описати як близьке до буддизму "безвизнаннєве католицьке християнство". Значною мірою з філософії Колаковського виріс рух "Солідарність". Лєшек Колаковський викладав у Каліфорнійському та Оксфордському університетах. За все життя Колаковський написав близько 30 книжок. Але його головний талант проявився в есеях, які філософ писав п’ятьма мовами.

Цитата із Лєшека Колаковського:

"Я говорю про непослідовність тільки в одному сенсі, який обмежується послідовністю поведінки й мислення або внутрішньою згодою в мисленні щодо загальних принципів та їх застосування. Послідовним, отже, я називаю просто-на-просто того, хто, маючи певну кількість несуперечливих загальних принципів, ретельно дбає про те, щоб у всьому, що він робить, перебувати в щонайбільшій згоді з цими загальними принципами. Отже, послідовним є той, хто визнає, що вбивство є злом, і відмовляється від військової служби; хто переконаний у вищості моногамії над іншими формами родини і не зраджує своєї дружини чи чоловіка; послідовним є міліціонер, який вірить, що треба виконувати розпорядження, і штрафує кожного пішохода, який переходить вулицю не в чітко визначеному для цього місці, і так далі".

Місце:
Креативний простір "Часопис"

Лектори:
Матіяш Богдана,Грицак Ярослав,Смоляр Александер

Вартість:
за умовами простору грн.

Реклама:

Головне сьогодні