Коло Дзиґи: "Турксиб" Віктора Туріна

Національний центр Олександра Довженка представляє: 19 грудня о 19:00 в арт-просторі "Мин" відбудеться черговий кіноперформанс циклу "Коло Дзиґи". Цього разу буде показано відреставрований авангардистський шедевр українського режисера Віктора Туріна "Турксиб" ("Сталевий шлях", Востоккіно, 1929) з живим музичним супроводом від гурту Bronnt Industries Kapital (Велика Британія). Документальна стрічка про будівництво Туркестано-Сибірської магістралі – нарівні з "Людиною з кіноапаратом" Дзиги Вертова – вважається найяскравішим зразком радянського документального кіноавангарду.

Неосяжні простори середньоазійських пустель, бавовняні плантації, середньовічний побут місцевого люду – все це показано в фільмі з непідробним ліризмом і вишуканістю. Залізниця, що має з’єднати Азію й далекий Сибір, стає магістраллю зустрічі цивілізацій, якою технічний прогрес невблаганно вторгається в медитативну пастораль мирних казахів. Маловідомий в СРСР і сучасній Україні, "Турксиб" справив величезний вплив на розвиток британського документального кіно й здобув у Британії культовий статус.

Bronnt Industries Kapital – музичний інді-проект з Бристоля, створений продюсером і мультиінструменталістом Ґаєм Бартелом (Guy Bartell). В арсеналі проекту – три студійні альбоми Virtute et Industria, Häxan and Hard for Justice, випущені обмеженим накладом на британських і німецьких незалежних леблах. Бартел підкреслює своє захоплення італійськими кримінальними фільмами, низькобюджетними трилерами та документальним кіно, які вплинули на створювану ним музику.

Bonus: Bronnt Industries Kapital pre-party DJ-set

Вхід суворо за списком, який формується на сторінці події у фейсбук.

Місце:
Арт-резиденція "Мин"

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні