"Робоча кімната" з Аліною Копицею

3 жовтня відбудеться четверта зустріч "Робочої кімнати" з Аліною Копицею "Практика шибарі та розмова про насильство, жертовність, сексуальність, домінування і релігію".

Тему насильства й протиставлення побутового насильства та насильства як частини еротичної гри у свої роботах Аліна Копиця розвиває вже давно. Якщо раніше форма її висловлювання через текстильні медитативні роботи була більш м’якою, зараз художниця забажала висловитись більш гостро.

Найближчим часом Аліна разом зі своїм німецьким другом планує реалізувати у Берліні перформанс, у якому насильство як частина еротичної гри буде присутнім безпосередньо. Під час перформансу вона виступить у ролі класичної Доміни, але вдягненої у мусульманський одяг, котрий повністю закриває і обличчя і тіло.

Для того, щоби бути більш-менш вправною Доміною, потрібно мати певний досвід та знання. "Робоча кімната" стане місцем для практикування шибарі, японського мистецтва зв`язування. Відвідувачам пропонується стати учасниками тренувального перформансу, а також допомогти художниці розібратися з питаннями, які його зумовили:

- Наскільки далеко можна зайти, перетинаючи межі прийнятного? Порівняти межі допустимого в особистому житті, на мистецьких територіях та в публічному просторі (як в рамках мистецтва, так і поза ним).
- Чи слугують мистецтво та сексуальна розкутість однаковій цілі – створенню більш вільного суспільства?
- Як часто під час перформансів присутнє щире задоволення від процесу та справжні емоції? Чому в процесі перформансу художник/ця конвенційно має зберігати непохитний спокій, мужньо зносячи страждання та не показуючи своїх людських слабкостей? Чи можна в даному випадку говорити про редімейд в перформансі, якщо ситуація, яка відбувається в приватному житті двох людей, переноситься в галерейний простір?

Аліна Копиця. Серед інтересів в мистецтві – еко-активізм і гендерна проблематика. Основним медіа, з яким працює Аліна, є текстильний колаж. Провела два перформанси в публічному просторі ("Personal Space", "Колодки"), в яких досліджувала розширення та, навпаки, звуження власної свободи та особистого простору в міському транспорті. Проекти на гендерну тематику: "Чи може феміністка бути мазохісткою" (виставка "Жіночий цех", ЦВК при НаУКМА, "Гендер в Ізоляції", Фонд ІЗОЛЯЦІЯ) та "Sexy dolls" (виставка МУХІ – 2012, Інститут проблем сучасного мистецтва).

Для участі в зустрічі, будь ласка, зареєструйтесь за мейлом [email protected] або телефоном +380 (44) 501 94 61.

"Робоча кімната" – це розмова про мистецтво як про процес, у кімнаті, де не можна проводити виставки, в інституції, яка нічого не виставляє. Разом із художниками ми ставимо два питання: 1. Чому і над чим ти зараз думаєш/працюєш? 2. Чому нам зараз це цікаво? В "Робочій кімнаті" ми дивимось на мистецтво і говоримо про нього до того, як воно вже відбулось. Поки воно ще відбувається. Ми розбираємо метод художника, художник розбирає наші спостереження. Ми пробуємо працювати разом. Щомісяця або щодвамісяці відбуватиметься співпраця з новим художником або художницею.

Місце:
CSM (Фундація "Центр сучасного мистецтва")

Лектори:
Копиця Аліна

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні