Відкриття виставки "Шедеври давньоруського мистецтва. Ікони XV-XVII століть з колекції Музею імені Андрія Рубльова"

23 грудня о 15 годині у виставкових залах пам’ятки архітектури XVIII ст. "Будинок митрополита" Національного заповідника "Софія Київська" відбудеться відкриття ​виставки "Шедеври давньоруського мистецтва. Ікони XV-XVII століть з колекції Музею імені Андрія Рубльова".

В експозицію увійшло 30 унікальних ікон, які в Україні демонструються вперше. Особливо важливими є твори давньоруського мистецтва XV – першої третини XVI ст. такі як: велична ікона "Богоматір Одигітрія Смоленська" та ікона "Великомученик Георгій зі сценами житія" першої третини XVI ст., що зберігають традиції творчості Діонісія. Поряд з іконами московської школи на виставці будуть представлені твори іконописців Російської Півночі та Поволжя. Серед них ікони святкового ряду XVI ст.: "Преображення Господнє", "Воскресіння Лазаря", "Вхід Господній у Єрусалим", "Жони-мироносиці біля гробу Господнього", "Воскресіння Христове (Зішестя до пекла)". Особливу цікавість становить монументальна ікона "Преподобний Симеон Столпник, зі сценами житія", що детально оповідає про життя цього великого аскета.

Унікальна колекція іконопису з Музею імені Андрія Рубльова є яскравим зразком розвитку давньоруських художніх традицій в мистецтві XV – XVII століть.

Центральний музей давньоруської культури і мистецтва імені Андрія Рубльова був заснований в 1947 році і відкритий для відвідувачів в 1960 році. Довгий час це був єдиний у Радянському Союзі спеціалізований музей, присвячений релігійному мистецтву XI – початку XVIII століть. Музей розміщується на території Спасо-Андронікова монастиря, одного з найдавніших в Москві. Нині Музей має у фондових колекціях велике зібрання старожитностей (більше 18 000 експонатів), зібраних під час численних експедицій і придбаних у приватних осіб.

Виставка експонуватиметься до березня 2014 року у виставкових залах пам’ятки архітектури ХVІІІ ст. "Будинок митрополита" (2-й поверх) Національного заповідника "Софія Київська".

Довідки за телефонами: +380 (44) 278 26 20, 279 60 53.

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні