Лекція "Готика. Янгольське і демонічне"

"Архітектура – це закам’яніла музика", – сказав романтик Йоганн Гете. Саме письменникам та філософам німецького романтизму людство завдячує увагою до такого явища, яким є мистецтво пізнього середньовіччя.

Химерні форми та складні, однак математично бездоганні обриси готичних соборів не знайшли розуміння в епосі Ренесансу. Тоді й з’явилася назва "готика" – як негативна характеристика "варварського", такого несхожого на ідеальне (античне) мистецтво.

"Часом соборів" назвав пізнє середньовіччя медієвіст Жорж Дюбі. І дійсно, саме зі стрімкими шпилями костелів, в першу чергу, асоціюється ця епоха. Час контрастів, коли поряд із розквітом міст та їхньої світської культури, із університетами, де панували вільнодумство та інтерес до античної філософії, – великою владою була наділена й церква. Час безупинних схоластичних суперечок, диспутів та питань, від "Суми теології" Фоми Аквінського та майже анекдотичного дискурсу "скільки чортів здатні вміститися на шпилі кельнського собору", – до драматичного "Так і Ні" Абеляра та рицарської поезії, створеної народною живою мовою.

Перший суто інтернаціональний стиль, що поширився Західною Європою, й не дивлячись на розмаїття місцевих нюансів, має цілком впізнаване, самобутнє й незабутнє обличчя.

Лекція читається російською мовою.

Для всіх нових слухачів перші дві лекції – за ціною однієї.

Детальна інформація про оплату та абонементи – на сайті www.culturalproject.org.

Сторінка Культурного Проекту в Facebook.

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Мацело Анастасія

Вартість:
200 грн.

Реклама:

Головне сьогодні