XI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

З 21 до 28 березня e Києві пройде XI Міжнародний фестиваль документального кіно
про права людини Docudays UA. Найкращі документальні фільми світу покажуть на фестивальних майданчиках – у Будинку кіно, кінотеатрі "Кінопанорама" та кінотеатрі "Київ".

Цього року Docudays UA відмовився від фільму-відкриття, натомість фестиваль звернувся до режисерів, що знімали український протест, і попросив надати їхні найкращі кадри. Епізоди майбутніх фільмів про Євромайдан склалися у калейдоскоп революції, що не потребує коментарів. Відкриватиме фестиваль хроніка українського протесту:
"Євромайдан. Чорновий монтаж".

Ведучі церемонії відкриття – відомі журналісти Наталя Гуменюк та Андрій Сайчук.
Цьогоріч на церемонії відкриття виступатиме особливий гість – актриса, співачка Мар’яна Садовська, що приїде з Кельна cпеціально на запрошення Docudays UA.

Тема XI Docudays UA – "Ідеорупція". Це – корупція, що давно набула ознак ідеології, яка з роками стійко закріпилась в українській ментальності.

Вхід на всі кінопокази у Будинку кіно, кінотеатрі "Кінопанорама" та кінотеатрі "Київ" – безкоштовний.

Фестиваль традиційно представить конкурсну та позаконкурсну програми. Конкурс проходить у трьох напрямках – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО, кожен із яких оцінює окреме журі. Також свого фаворита обирає студентське журі та глядачі. Позаконкурсна програма цього року об’єднує фільми-лауреати світових кінофестивалів, фільми про мирні протести, підбірки кращих фільмів та багато іншого.

Після показів фільмів програми "Ідеорупція" відбудуться обговорення за участі експертів та глядачів. Також відбудеться панельна дискусія "Адвокати Майдану: про що не писали ЗМІ" та дискусія "Процедура та критерії люстрації в Україні", за участі голови Люстраційного комітету України Єгора Соболєва.

Міжнародна конференція "Документальні фільми як інструмент медіа-просвіти з прав людини". На конференції мова йтиме про створення мережі постійно діючих коноклубів Docudays UA в школах, універсітетах, бібліотеках, колоніях і навчальних закладах пенітенціарної системи. А також про створення Онлайн центру медіа-просвіти з прав людини Docudays UА як найсучаснішого інструменту формування правової свідомості в молодіжному середовищі. У конференції візьмуть участь, окрім українських фахівців з медіа-просвіти, представники фестивалів "One world" (Чехія), "WATCH DOCS" (Польща), "Флаертіна" (Росія).

Цьогоріч фестиваль презентує одразу два фотопроекти:
- фотовиставку "Обличчя Майдану" Ігоря Гайдая у галереї "Камера" (22–28 березня);
- фотовиставку "Фото 51: Чи прописана корупція в ДНК Росії?" Міхаіла Фрідмана у київському Будинку кіно (22–28 березня).

Цьогоріч у малій залі кінотеатру "Кінопанорама" о 12 і 14 год відбуватимуться майстер-класи відомих режисерів-документалістів, продюсерів і кінокритиків:
- Ілона Бічевська "Від ідеї до міжнародного екрана: чи легко бути першим міжнародним продюсером?",
- Міхаіл Фрідман "Аналітична фотожурналістика",
- Андрій Загданський "Внутрішній фільм режисера",
- Дмитро Тяжлов "ІндіЛаб 2013: досвід практичного майстер-класу з документального кіно",
- Ігор Гайдай "Авторські проекти у фотографії",
- Сімона Бауманн "Продюсування політичних фільмів",
- Олександр Течинський, Олексій Солодунов та Дмитро Стоїков "Документалістика ближнього бою",
- Кріс Макдоналд "Як побудувати успішну фестивальну стратегію для просування фільму",
- Макс Афанасьєв та Олександр Юдін "Рідке телебачення",
- Боріс Мітіч "Вся індустрія документального кіно в 5 картинках",
- Улдіс Секуліс "Креативне кіно в рамках ТБ",
- Мачєй Кузємський "Роль мандрів у документальному кіно",
- Надія Парфан та Ілля Гладштейн "Чорнобиль в кіно: від хроніки катастрофи до дітей-мутантів".

Місце:
Будинок кіно

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні