Лекція про Олафура Еліассона з циклу «Образ»

15 квітня цикл лекцій «Образ» запрошує послухати про датсько-ісландського художника Олафура Еліассона. Він працює з простором і природою сприйняття фізичного світу.

Заснована в 1995 році студія Олафура Еліассона займається художнім дослідженням проблем простору і об'єднує зараз близько 70 архітекторів, дослідників від світу науки і мистецтва, робітників і початківців художників. У квітні 2009 Олафур, як професор Університету мистецтв у Берліні, також заснував навчальний Інститут експериментів з простором (the Institut für Raumexperimente / Institute for Spatial Experiments).

Ключова тема його дослідження – взаємозв'язок глядача й об'єкта. І першого і другого Еліассон в різних куточках світу поміщав і в звичний виставковий простір інституцій найширшого спектра і у віддалено-відокремлені куточки природи, в спеціально створювані їм павільйони і в серце міського простору.

Майже у всіх своїх роботах Олафур досліджує почуття, ще не знайшло словесного вираження. Це і почуття включеності, співпричетності або ж навпаки, витіснення, ізольованості, яке часто складно передати словами, але можна випробувати фізично і емоційно. Об'єднуючи мистецтво, науку і природні явища він створює ситуації нестандартного сенсорного досвіду, розсовує рамки традиційного (пасивного) сприйняття мистецтва, і спонукає глядача до активної участі. Переказати його роботи неможливо, так само як неможливо управляти тілом, чуттєвим апаратом і підсвідомістю іншої людини. Не побувавши всередині його робіт, навіть найбільш панорамні і детальні репродукції його архітектурних споруд або внутрішніх просторів залишаться всього лише ефектними кімнатами наповненими водою, світлом, кольором або парою.

Представляючи природні явища та елементи погоди в штучному оточенні, Еліассон не романтизує природу (що йому часто приписується в силу його скандинавського походження), але пропонує глядачеві переосмислити розуміння і сприйняття фізичного світу. Не дозволяючи знімати свої роботи до відкриття виставок, він навмисно не пускає агресивний маркетинг в сферу, пов'язану з чуттєвим досвідом. Погоджуючись з німецьким філософом Вальтером Беньяміном, Еліассон намагається зберегти чистоту і незатьмареність сприйняття мистецтва, в той час як будь-яка репродукція твору в чималому ступені обмежує і зумовлює його живе сприйняття.

Лектор: Ольга Тихонова, керівник освітньої програми PinchukArtCentre, дослідник медіамистецтва в міському просторі.

Вхід вільний, обов'язкова онлайн реєстрація.

Місце: Closer (вул. Нижньоюрківська, 31), Лектори: Тихонова Ольга, Безкоштовно, Організатори: OK projects

Реклама:

Головне сьогодні