Лекція Девіда Флемінга «Музеї та політика»

Британська Рада в Україні спільно з Українським центром розвитку музейної справи та Національним художнім музеєм України запрошують 11 червня на лекцію директора групи національних музеїв Ліверпуля Девіда Флемінга «Музеї та політика».

Традиційно музеї звикли вважати, що не мають відношення до політики. Мовляв, зберігати, реставрувати, досліджувати та експонувати – це все види діяльності, що перебувають поза політикою. Британський дослідник, керівник асоціації семи музеїв Ліверпуля Девід Флемінг стверджує, що це не так. Що перебувати поза політичними процесами – це значить уникати взаємин, які характеризують суспільство. Бо політика – наріжний камінь суспільних відносин, а музеї є суспільними конструктами. Для Флемінга очевидно, що всі музеї є політично заангажованими. «Чому, – запитує він, – деякі вдають, що вони такими не є»?

Такі традиційні музеї Флемінг вважає «старомодними». Дуже яскравим прикладом прихованої політичної заангажованості музею Девід Флемінг вважає музеї європейських країн – колишніх імперій, де виставлені на огляд об'єкти нерідко є результатом пограбувань підлеглих країн у різні часи. Які, до того ж, додають присмаку зверхності європейських країн над колишніми колоніями.

«Старомодному» музею Флемінг протиставляє «новий» музей. Новими він називає ті музеї, які стають майданчиками для активного спілкування своєї громади, які проводять кампанії та організовують різні події, піднімаючи соціально важливі питання, зокрема у сфері прав людини та національної ідентичності. «Звісно, є ризик переступити межу між пропагандою і вихованням патріотизму, проте ми не повинні боятися висловлювати свою думку, навіть якщо не всі з нею погоджуються», – каже Флемінг. У музеї мають звучати не лише голоси влади, а й голоси простих людей — їхніх історій, вражень, переживань.

Зустріч відбудеться 11 червня о 16:00 у Національному художньому музеї України. Вхід вільний, обов’язкова попередня реєстрація за телефоном +380 (44) 278 74 54 або [email protected].

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Лектори: Флемінг Девід, Безкоштовно, Організатори: Британська рада в Україні (British Council) , Український центр розвитку музейної справи , Національний художній музей України

Реклама:

Головне сьогодні