Лекція «Facebook та війни у соціальних медіа»

27 жовтня о 19:00 в рамках бієнале «Київська школа» відбудеться лекція Світлани Матвієнко (Університет Західного Онтаріо) «Facebook та війни у соціальних медіа». Ця лекція аналізує поняття «інформаційна війна» та «кібер-війна» у контексті подій в Україні протягом останніх двох років – від Майданa до війни з Росією. Ці два поняття, які колись були абсолютно незалежними, нині зазнали значних модифікацій – аж до їх повного злиття. Цей процес розглядається на прикладі поведінки соціальної мережі Facebook як асамбляжа, у якому людський компонент в особі користувача, зрозуміло, присутній, але аж ніяк не є визначальним у порівнянні зi значущістю конфігурації фізичної інфрастуктури та влади алгоритма.

Платформа Facebook, звичайно, відіграла роль у процесі координування численних подій Майдана. Але Facebook залишається тим, чим вона є, комерційною компанією, прибуток якої залежить від праці користувача, утримання уваги якого є її основною метою. Торкнуться деяких стратегій Facebook, аналіз яких призводить до висновкy, що її так часто оновлюваний aлгоритм є не лише втіленням системи контролю – контролю загалом і, зокрема, контролю свободи слова та доступу до інформації (новин, повідомлень); aлгоритм Facebook є втіленням її етики. У межах алгоритмічної етики, війна – це подарунок: адже це не що інше, як потужний інформаційний (вимірюваний у байтах) потік, який утримує користувача на сайті, це швидкий зріст кількості користувачів та зміцнення їхніх мережевих звязків. Facebook – це ефективний куратор інформаційної війни та протистояння.

Світлана Матвієнко – дослідниця медіа (PhD з критичної теорії й теорії кіно та медіа, Університет Міссурі). Наразі завершує другий докторат з філософії технології та інформаційної теорії у Центрі дослідження теорії та критики в Western University (Канада), де вона викладає на факультеті інформації та медіа-досліджень. Вона є співредакторкою (разом із Полом Д. Міллером) книги The Imaginary App (MIT Press, 2014), збірки досліджень про мобільні аплікації та cloud computing. Її наукові інтереси включають паралельні історії кібернетики та психоаналізу, явище користувача-співучасника (complicit user) та медіа-археологію інформаційної війни.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні