Лекція «Націоналізм, релігія та виклики неліберальних демократій»

29 жовтня в рамках Школи викраденої Європи завітайте на зустріч «Націоналізм, релігія та виклики неліберальних демократій». Націоналізм вимагає унікальності та самобутності. Фабрикування національної ідентичності передбачає конфліктні претензії на те, що вважається «по-справжньому» національним. Мислячи у такий спосіб, люди створюють навколо себе більше бар'єрів, визначаючи національну ідентичність в термінах «інсайдера» та «аутсайдера», «нас» проти «них», «друга» проти «ворога».

Під час цих пошуків націоналізм вступає у союз із релігією, що видає себе за «духовний стрижень» нації, пропонуючи людям утопічні мрії. Сам націоналізм, своєю чергою, перетворюється на якусь запалену релігійність. Він стає ворогом універсальності, щедрості, дружби та гостинності. За такого сценарію, демократія стає лише ритуалом проведення виборів та обрання нових урядів. Такі уряди стають ворогами думки, інакомислення, творчості та справедливості. Кожний акт насильства та нетерпимості виправдовується ім'ям нації, її прогресу та розвитку.

Подія на фейсбук-сторінці.

Джиотирмая Шарма – професор політології Хайдерабадського університету. Найбільш відомий своїми дослідженнями сучасної хіндутви та індуїстського націоналізму; серед інших його наукових інтересів – політична думка Ганді й ідеї насильства та ненасильства. Серед найновіших публікацій Шарми – «Космічна любов та людська байдужість: Свамі Вівекананда та переутвердження релігії» (Нью-Делі, 2013), «Переутвердження релігії: Свамі Вівекананда й становлення індуїстського націоналізму» (Єль, 2013), «Хіндутва: вивчаючи ідею індуїстського націоналізму» (Лондон/Нью-Йорк, 2003/2011). Шарма також займав редакторські позиції у Times of India та The Hindu у 1998 – 2006 роках і продовжує писати колонки у Hindustan Times та Outlook.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні