Лекція «Архітектоніка українського народного костюму»

28 квітня відбудеться публічна лекція Юрія Мельничука «Архітектоніка українського народного костюму».

Юрій Мельничук, в рамках публічної програми CANactions, розповість про архітектоніку українського народного костюму, про елементи вбрання, їх класифікацію у загальній системі складових народного костюму, про регіональні відмінності одягу, варіативність відповідно до вікової групи та сімейного стану, про крій та оздоблення костюму. А також про роботу в музеї та про загальне становище демонстрації народного костюму в музеях, коли виставляється лише від 3 до 7% основного фонду, а все решта в запасниках, яких ніхто не бачить.

Юрій Мельничук – майстер народного мистецтва з вишивки. В студентські роки захопився українським народним мистецтвом, відвідуючи та вивчаючи етнографічні збірки музеїв Києва. У 1992 році створив молодіжний творчий гурт «Цвіт» під егідою СУС – Спілки українського студентства, який поставив собі за мету відродження давньої української народної вишивки. 1994 року до третьої річниці з Дня Незалежності України в Національному музеї Тараса Шевченка гуртом «Цвіт» була організована виставка «Українська народна вишивка: традиції та сучасність».

Тепер Юрій Мельничук допомагає всім охочим пізнати секрети вишиття на заняттях Студії української народної вишивки в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара», де з 1995 року обіймає посаду заступника генерального директора з науково-фондової роботи, та очолює творчу майстерню, де виготовляють ляльки-манекени, «зодягнуті» у зменшені копії української автентики. Результати своєї багаторічної пошукової й збиральницької праці колекціонер демонструє на виставках, майстер-класах, лекціях та семінарах як в Україні, так і за кордоном.

Обов'язкова реєстрація.

Місце: CANactions (вул. Михайлівська, 22Б), Безкоштовно, Організатори: CANactions Public Program

Реклама:

Головне сьогодні