Лекція Максима Яковлева «Соціальні експерименти в історії: "світле майбутнє" чи злочин?»

Протягом усієї своєї історії людство мріяло про «світле майбутнє», про «справедливість для усіх» і «благо для кожного». Однак це були лише мрії, а реальне життя було іншім. Проте спокуса завжди залишалася великою, що стимулювало появу радикальних ідеологій, які ставили за мету кардинальну зміну життя на кшталт «класової теорії» Карла Маркса. У цілому це були утопії, як показала подальша історія.

Ленін, Пол Пот, Мао Цзедун, Муссоліні, Чавес… У різні часи з'являлися ті, хто намагався практично втілити в життя ідеї «загального блага», «направляючи» маси людей до «світлого майбутнього» через обмеження прав, позбавлення волі та знищення цілих груп населення (як «класів») інколи й народів, бачивши в цьому виключно благі наміри. Такі дії часто підкріплювалися ідеологічними постулатами, що мали значну популярність серед більшості населення тієї чи іншої країни. Разом з тим, ані Маркс, ані Ленін чи Пол Потом та Мао Цзедун не були першими, хто намагався розробити й втілити у життя утопію «блага для кожного». Хто ж був перший?10 листопада спробують проаналізувати історію виникнення та втілення «соціальних експериментів», що проходили в СРСР, Китаї, Камбоджі, Венесуелі, деяких країнах Африки та інших країнах протягом всієї історії.

Спробують знайти відповіді на такі актуальні питання:

1. Звідки беруться витоки ідеї про покращення життя людини шляхом експериментування? 2. Що передувало і було причиною подібних подій?3. Яким було суспільство в цей період: економічно і політично?4. Хто і як декларував зміни?5. Як ідеологія використовувалася в основі гасел?6. Як маси реагували на заклик?7. Якою була хронологія подій і якими були наслідки?

Обов'язкова реєстрація.

Вартість: квитки онлайн – 140 грн, у день події – 200 грн. Два квитки на місці події: 300 грн, пенсіонери, студенти – 50 грн.

З усіх питань телефонуйте нам за номером: +380 (97) 494 18 59.

Місце: MediaHub (вул. Суворова, 4/6), Лектори: Яковлев Максим, Вартість: 140–200 грн, Організатори: Вільна Академія Змін

Реклама:

Головне сьогодні