Проект «Теорія Всього»

З 27 грудня 2016 року по 11 січня 2017 року у філії Київського національного музею російського мистецтва «Шоколадний будиночок» арт-агентство Bereznitsky Aesthetics представить проект «Теорія Всього».

Куратори: Євгеній Березницький, Марія ВторушинаУчасники: Юрій Сивирин, Віталій Маковій, Антон Касперський

Вираз «Теорія всього» народився у середовищі фізиків-теоретиків. Так вчені жартували над роботами колег, які були написані без певного предмета дослідження. Термін прижився, і «Теорією всього» тепер називають єдину теорію поля – систему, яка об'єднує всі відомі фізиці взаємодії.

«Безліч реальностей розгортаються у віртуальному світі. І у кожної з них є своє майбутнє. Невідомо, яка з них реалізується з більшою ймовірністю. Але скоро всі дані в інтернеті будуть систематизовані за допомогою інструментарію big data. У певному сенсі це і є теорія всього. Ми пропонуємо поміркувати про наслідки цього процесу» – кажуть куратори виставки.

Більше дізнатися про те, як глобальні суспільні зміни пов'язані з цифровим світом, можна з робіт Юрія Сивирина. У колаборації зі скульптором Віталієм Маковієм, Сивирин зробив серію об'єктів, надрукованих на 3D-принтері. Візуальним матеріалом для інсталяцій став популярний контент з мережі – фільми, інтернет-легенди, псевдонаукові історії. Різноманітні сценарії подій розгортаються на київських ландшафтах. Художники представляють, як буде виглядати київський велотрек, якщо в нього вріжеться субмарина, або візуалізують викривлення простору-часу у районі Либідської.

У проекті Антона Касперського глядач побачить, як звукова хвиля перетворюється у зображення. Зв'язок між звуком і малюнком використовується мистецтвом ще з давніх часів. У науці тема досліджується з ХІХ століття. Музикант Ернст Хладні виявив, що освітлений пил на його скрипці, складається в геометричний візерунок при певній тональності. Він продовжив дослідження і визначив базові фігури, які відповідають звуковим хвилям. У квантовій механіці патерни Хладні співвідносяться з рівнянням Ервіна Шредінгера, яке описує хвильову функцію частинок.

Місце: Філія Київського музею російського мистецтва «Шоколадний будиночок» (вул. Шовковична, 17/2), Безкоштовно, Організатори: Bereznitsky Aesthetics

Реклама:

Головне сьогодні