Без пісні про "Cин Божий народився" не обходиться жодне Різдво. Важливий елемент, без якого і свято — не свято.
Хочете створити подібну атмосферу Карпат? Розучіть кілька найвідоміших колядок разом
з друзями. Не вмієте співати? Завжди на допомогу прийде YouTube і його плейлисти, в яких всі заспівали за вас.
КРОК № 2: ЗНАЙДІТЬ
ЗАПАШНИЙ
ЯЛИНКОВИЙ ВІНОК
КРОК № 1: СТВОРІТЬ
ПЛЕЙЛИСТ З КОЛЯДКАМИ
Ялиновий вінок на Різдво — прикраса,
яка використовується у всьому світі.
Україна — не виняток. Його плетуть і вішають
до Різдва. Гарний, а головне — дуже пахучий атрибут.
КРОК №3: ЗВ'ЯЖІТЬ ДІДУХА
ЧИ "ПАВУКА"
Одним з найважливіших елементів Різдва в Карпатах є Дідух — красиво оформлений сніп жита, який заносять в будинок, як тільки зійде перша різдвяна зірка. Він є символом затишку та тепла в оселі, а це — те, що треба на Різдво.
У Карпатах з сіна роблять ще і "павука" – різдвяну традиційну прикрасу, яку вішають
у центрі оселі. За легендою, павук "заснував" вхід до печери, в якій заховалась Мати Божа із Дитятком від Іродових воїнів, таким чином, врятувавши Святу Родину від загибелі.
Для підтримки духу Різдва ви можете купити готового Дідуха або "павука" і поставити у себе вдома. А можете посилити дух Різдва, влаштувавши майстер-клас для рідних чи друзів по виготовленню цих різдвяних атрибутів.
КРОК № 4:
РОЗІГРАЙТЕ ВЕРТЕП
Різдвяний Вертеп — це назва місця, в якому народився Ісус Христос. Через багато століть, вертепом називатимуть реставрацію сцени Різдва — або за допомогою ляльок, або людей. Це можете зробити і ви.
Відтворити сцену в мініатюрі або розіграти її
з друзями, зігравши волхвів, ангелів та інших дійових осіб чи навіть тварин.
КРОК № 5: ЗРОБІТЬ
РІЗДВЯНУ ЗІРКУ
Різдвяна зірка — головний символ Різдва. Чому зірка? За переказами, зірка сяяла трьом мудрецям і привела до місця народження Ісуса Христа.
Зазвичай її вішають на верхівку ялинки. Ви можете купити зірку в будь-якому магазині,
а можете зробити самі. Для цього вам знадобиться кольорові картон і стрічки, фольга та трохи фантазії. Пам'ятайте, що у різдвяній зірці в Україні вісім кінців.
КРОК № 6: ПРИГОТУЙТЕ
12 ПІСНИХ СТРАВ
У вечір перед Різдвом (Святвечір) накривається великий святковий стіл. Традиційно кількість страв дорівнює кількості апостолів — 12. Всі вони пісні, без м'яса: за місяць до святкування дотримується піст.
У кожній частині України існують свої традиції пісного столу. Ви можете легко знайти їх
в інтернеті. Але що має бути обов'язково?
Дамо пару підказок. Риба в будь-якому вигляді. Гаряче — борщ або капусняк. Різдвяний хліб
у формі плетенки (калач), квашена капуста, узвар, а також три страви, про які ми розповімо докладніше.
КРОК № 7: ВІДВАРІТЬ
СОЛОДКУ КУТЮ
КРОК № 8: НАЛІПІТЬ
СМАЧНИХ ВАРЕНИКІВ
КРОК № 9: НАСМАЖТЕ
ДУХМЯНИХ ПАМПУХІВ
КРОК № 10: ЗНАЙДІТЬ
В'ЯЗАНІ ШКАРПЕТКИ
ТА НЕ ТІЛЬКИ
КРОК № 11: НАКРИВАЙТЕ
СВЯТКОВИЙ СТІЛ
КРОК № 12: ЗБЕРІТЬ
НАЙБЛИЖЧИХ ЛЮДЕЙ
Кутя — головна страва на будь-якому столі в Різдво, з якого починається святкова вечеря.
Що таке кутя? Це крупа або зерно, яке зварили, остудили, а потім заправили медом, маком, родзинками та горіхами.
Без вареників не обходиться жоден Різдвяний стіл. Вони ідеально підходять для цього свята. Смачні, ситні, з різними начинками.
До речі, існує традиція — класти в кілька вареників монетку. Якщо хтось її знайде під час вечері — його весь рік чекають багатство та удача.
Головний святковий десерт, а також смачне частування для маленьких колядників. Можна посипати пудрою, наповнювати фруктами, повидлом, джемом, медом ... Головне з пампухами — не перестаратися в їхньому знищенні.
У святкуванні Різдва важлива не лише тепла атмосфера, а й теплі речі, які легко можна зустріти в Карпатах. В'язані шкарпетки, гуцульські жилетки, ліжники — перше,
що спадає на думку. Все має бути зроблено з натуральних матеріалів і турботливими руками.
Щоб прикрасити святковий стіл, треба небагато деталей. Обов'язково запаліть свічки. Поставте їх у свічники, оповиті ялиновими гілками. Оберіть скатертину в кольорах, які асоціюються зі святом. Наприклад, червоний і зелений. Білосніжні або сріблястого кольору серветки теж не будуть зайвими.
Однак, найголовніше, щоб за столом були рідні та близькі люди. Адже без неї дух Різдва ніколи не створити.
Домашня їжа. Смачний узвар. Тепла атмосфера. Те, чого нам гостро бракує просто зараз: затишок, спокій, відпочинок. Ці атрибути давно супроводжують Різдво. Заради них варто зібратися з рідними в цей день.
Ця традиція в Карпатах має сакральне значення. Якщо не зустріти Різдво з найближчими, то весь наступний рік будеш блукати по світу.