Вакцини – безпечні, а хвороби – ні:
5 аргументів на користь щеплення

За підтримки USAID*
30 жовтня 2023

В Україні триває епідемічний сезон, і статистика хворих зовсім не тішить. Щороку медики фіксують близько 6 мільйонів інфекційних захворювань, 98% з яких грип та ГРВІ. Крім того, нікуди не зник і COVID-19. Тепер він – у списку "сезонних".

Особливо обережним у цей період слід бути тим, хто в зоні ризику. Ідеться, зокрема, про людей старшого віку, тих, хто має хронічні захворювання, а також лікарів, учителів та військовослужбовців.

Найдієвішим способом запобігти хворобі або полегшити її перебіг залишається вакцинація. Зважаючи на кількість уражених, темпи імунізації варто збільшувати.

Українська правда. Життя у розпал епідсезону зібрала 5 аргументів на користь вакцинації для груп ризику.

COVID-19 все ще несе загрозу

Лікарі прогнозують, що цьогоріч епідсезон в Україні буде складнішим аніж торік. На це впливає кілька факторів:

  • Скасування карантинних обмежень;
  • Одночасно циркулюють грип, ГРВІ і COVID-19;
  • Міграція;
  • Повернення молодших членів сім’ї до офлайн-навчання.

Попри всі надії, COVID-19 нікуди не зник, а лише "мігрував" до переліку сезонних захворювань. Завдяки винаходу вакцини і протиепідемічним заходам нам вдалося зупинити пандемію, та вірус досі циркулює.

Так, він більше не викликає всесвітню паніку, але це не означає, що вірус став менш небезпечним або менш заразним. Зараз COVID-19 нагадує, радше, грип, якому притаманні сезонні спалахи. До того ж цьогоріч накладаються хвилі захворювання на грип, ГРВІ і COVID-19, що ускладнює розпізнавання і посилює ризики.

Через війну мільйони людей в Україні покинули свої домівки. Частина з них переїхали в межах країни, а частина за кордон. Раптове переміщення великої кількості населення створює нові виклики для медицини.

Карантинні обмеження скасували, та люди продовжують передавати одне одному хвороби. Нагадаємо, що перший офіційний хворий на COVID-19 повернувся з-за кордону.

Оскільки молоді люди часто переносять віруси безсимтомно, старші члени родини можуть заразитися від молодших, не підозрюючи проблеми. У такий спосіб вони не мають змоги убезпечити себе на 100%, навіть якщо не відвідують громадських місць, а контактують лише з рідними.

Вакцинація – єдиний спосіб запобігти хворобі або полегшити її перебіг

Не новина, та все ж залізний факт. Вакцинація один із головних способів боротьби із сезонними спалахами хвороб. Вона значно знижує складнощі перебігу захворювання та ризики госпіталізації.

Однак варто зауважити, вакцинація не гарантує захисту від зараження.

"Ви можете захворіти, але вакцинація запобігає летальним наслідкам. Це збільшує шанси того, що людина не помре, грубо кажучи. І те, що я бачу на прийомі: є велика різниця у перебігу [хвороби] вакцинованих людей і невакцинованих", – зазначає лікарка сімейної медицини Анна Сєрова.

Вакцинація може врятувати життя літніх людей

Літні люди більш вразливі до інфікування COVID-19 та грипом. Річ у тім, що з віком імунна система слабшає, що робить організм вразливішим до інфекцій різних типів.

До того ж у старших людей кількість лейкоцитів, які виявляють і допомагають усунути інфекції, зменшується, а клітини стають менш активними у виявленні нових патогенів. Заважають організму протистояти вірусу також і хронічні хвороби.

Складний перебіг грипу та COVID-19 може спричинити небезпечні ускладнення у роботі організму людини, зокрема легенів, серця та нирок. Ба більше, за даними ВООЗ, високий рівень смертності від захворювання притаманний саме людям старшого віку. Тож саме тому вакцинація для них є просто таки необхідною.

"Базовий курс вакцинації – це два щеплення і один бустер. Він робиться через п’ять місяців після другого щеплення", – зауважує головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Утім, якщо літня людина отримала всі три щеплення, а насправді таких в Україні небагато, то наявність хронічних захворювань і вік старше 60 років диктують необхідність зробити другий і третій бустер, щоб захистити себе від важкого перебігу хвороби.

Протипоказаннями до вакцинації є лише важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини, гіперчутливість до одного з компонентів вакцини та температура тіла вище 38,5ºC.

Вакцини – безпечні. Хвороби – ні

Вакцини, схвалені ВООЗ, пройшли тривалі й прискіпливі лабораторні та клінічні дослідження, перш ніж показати, що вони безпечні та ефективні. Крім того, жодна з дозволених вакцин проти COVID-19 в Україні не містить живого вірусу, що спричиняє COVID-19, тому заразитися коронавірусом від вакцини – неможливо.

За словами Кузіна, вакцини, які зараз є в пунктах щеплення, безпечні, адже пройшли всі необхідні фази клінічних досліджень. Саме тому жодних сумнів щодо "недослідженості" вакцини не має бути.

Щеплення від  COVID-19 і грипу можна зробити одночасно. Ви заощаджуєте час

Попри те, що обидва захворювання мають схожі симптоми або ж іноді перебігають безсимптомно, важливо розуміти, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу і навпаки. Річ у тім, що вони викликані різними вірусами.

Однак, згідно з рекомендаціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, вакцини проти грипу і COVID-19 можна робити в один день. Імунологи наголошують, що одночасне щеплення проти обох вірусів безпечне та ефективне.

У такий спосіб ви захищаєте себе відразу від двох небезпек, заощаджуючи до того ж час. Щоправда, робити такі щеплення слід у різні ділянки тіла: грип – у м'яз, COVID-19 – підшкірно.

Нагадаємо, що вакцина від COVID-19 залишається безоплатною, тоді як вакцина від грипу вже доступна в аптеках. Зробити щеплення можна через запис у системі Helsi, у сімейного лікаря чи без попереднього запису у пункті щеплення.

Зараз в Україні є майже 5 мільйонів доз вакцини COVID-19 для дорослих та дітей. Також для вакцинації у віддалених районах та населених пунктах Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) формують мобільні бригади. Медичні працівники, які входять до складу таких бригад, пройшли відповідне навчання з використання протиковідних вакцин та отримали необхідне обладнання для їх належного та безпечного транспортування і зберігання. Відповідно до затвердженого графіка, бригади виїжджають у села та селища у важкодоступних та віддалених районах і вакцинують проти COVID-19 тих пацієнтів, що не могли дістатися самостійно до центрів вакцинації.

Бережіть себе – вакцинуйтеся!

* Матеріал створено завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація Пакт. Зміст не обов’язково відображає погляди USAID або Уряду США.