Святкова магія від Кока-Кола: мільйон пляшок створили спеціально для особливих адресатів в Україні

PROMOTED
24 січня 2024
"Як ти?"
– питання, яке вже кілька років поспіль є синонімом любові й особливої турботи в Україні. Промовляє, що "Ти" – важливий для мене, я турбуюсь, чи Ти в порядку – і дуже хочу, щоби Ти відчув, що разом ми сильніші.
"Для тебе" – таке особливе маркування зробили в кінці 2023 на етикетках Coca-Cola, щоб створити святковий настрій тим, хто зараз відчуває себе тимчасово не вдома і належить до вразливих спільнот, а отже потребує особливої теплоти й уваги.
На українському заводі "Кока-Кола Беверіджиз Україна" спеціально до зимових свят виготовили мільйон таких півторалітрових пляшок Coca-Cola. Це символічне і дуже особистісне нагадування про те, що ми всі – маленькі й дорослі – одне одному – підтримка і джерело святкового настрою.
"1 мільйон пляшок Coca-Cola у подарунок – жест солідарності з українцями, спосіб висловити їм повагу та підтримку. Наша мета – принести трохи радості в домівки українців під час зимових свят", – говорить Андрій Бублик, директор з корпоративних зв’язків і сталого розвитку "Кока-Кола Беверіджиз Україна".

У різних містах України мешканці отримали "частинку свята"

Coca-Cola "Для Тебе" передали родинам, які опинились у складних життєвих обставинах: внутрішнім переселенцям, самотнім батькам, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю – у всіх областях України. Пляшки з напоєм, який уже довгий час асоціюється із теплим слоганом "Свято наближається", додали до подарункових наборів, створених разом із партнерами з гуманітарних організацій: Українським Червоним Хрестом, Карітас України та БФ М.Р.І.Я.
"Ми роздаємо подарункові набори людям, які проживають в прихистках. Це комплекти посуду, гігієнічні набори, товари для дітей і святкову Coca-Cola. Цей знак уваги важливий для людей, він допомагає піднімати настрій у цей складний для України час", – пояснює Юлія Холодна, голова Черкаської обласної організації Українського Червоного Хреста.
У Черкасах подарунки отримали родини, які з початку повномасштабного вторгнення вимушені були переїхати у більш безпечний регіон. Із весни 2022 місто прийняло близько 25 тисяч внутрішньо переміщених людей. Серед них – Лілія, родина якої мешкала у Харкові, в районі Північна Салтівка – його з перших днів повномасштабного вторгнення постійно обстрілювали росіяни. Спочатку сім’я Лілії виїхала в область під Балаклею, але згодом знову була змушена переїжджати, коли там почалися бої. У Черкасах рік тому народили дівчинку. Отримали подарунок від Coca-Cola просто до свят.
"Дуже приємна нам ця допомога, це було неочікувано. Зараз, на жаль, дуже рідко нам допомагають. Зовсім не так як було в перші місяці переїзду", – коментує Лілія.
У Чернігові подарунки від Українського Червоного Хреста та Кока-Кола вручили мешканцям модульних будиночків. Зараз у Чернігові зареєстровано понад 10 тисяч українців із більш потерпілих регіонів. Пані Надія, яка також отримала святковий подарунок, мешкає в модульному містечку разом із братом чоловіка, який має інвалідність з дитинства. Навесні 2022 вони змогли евакуюватися з Мар’янки, яку щоденно обстрілами знищували росіяни. У Чернігові для переселенців уже збудували кілька спеціальних модульних містечок, зокрема – двоповерхове на вулиці Дрозда. Подарунки до свят мешканцям вручили місцеві волонтери.

 "Кока-Кола" – це свято, що наближається

Також святкові подарунки в різних областях України отримали люди похилого віку та дітки й дорослі з інвалідністю, якими опікується благодійний фонд "Карітас". В організації повідомили: спільну акцію із Coca-Cola – дозволила створити святковий настрій дуже різним людям.
"Ми працюємо з різним соціально відповідальним бізнесом і дуже приємно мати серед партнерів компанію Кока-Кола. Наші бенефіціари – це люди похилого віку, і ми забезпечуємо їхні базові потреби. Але люди похилого віку, так само як діти, хочуть солодощів, хочуть святкового настрою. І саме Кока-Кола може задовольнити ці потреби і допомогти відчути свято нашим підопічним", – пояснює Алла Качур, керівниця проєкту "Домашня опіка" благодійного фонду "Карітас-Київ".
Про те, що такий подарунок став сюрпризом, розповіла киянка Галина Трофимівна – пенсіонерка з інвалідністю другої групи. Жінка проживає сама. Ділиться, що головне для неї в таких акціях – увага і змога поспілкуватись із волонтерами.
Галина Трофимівна та волонтери
Мами особливих дітей, які отримали подарунки, підкреслюють, що насамперед для них також важливі увага та емоції.
"Така допомога поліпшує моральний стан, дає відчуття, що люди не залишені напризволяще. Що хтось турбується, переймається сім’ями з особливими дітьми", – каже житомирянка Світлана. Упаковку святкової Кока-Кола отримали, коли прийшла з дитиною на спеціальні заняття для людей з особливими потребами
"Коли прийшли в групу, то зрозуміли, що буде акція з сюрпризом. Було дуже приємно отримати увагу на свята. Ще справжнім подарунком стало би, якби в Житомирі з’явились заклади, які би опікувались старшими дітьми-інвалідами. Зараз з нами працюють волонтери і ми за це їм дуже вдячні. Також вдячні за увагу й подарунки, які вручили", – каже Світлана.
Ще одна отримувачка подарунка – житомирянка Ніна згадує: волонтери вручили подарунки і створили для них із сином справжній святковий настрій.
"Нас зустріли дуже приємно, посміхались, вручили Кока-Кола. Для нас це був дуже приємний сюрприз – особливо коли таке свято, як Різдво. Я – мама особливого хлопчика, йому вже 25 років, але він – маленький, самостійно не ходить, не говорить, проте все розуміє. Показує все емоціями. У нас в Житомирі немає спеціальних закладів для спілкування таких людей. Але є різні організації, нас туди запрошують. Коли такі акції проходять – не забувають про нас – нам уже це дуже приємно. Дуже важливо знати, що ми не одні і про нас піклуються", – каже пані Ніна. Додає, що на етикетки уваги не звернула, але одразу згадала, що Кока-Кола – це "Свято наближається".
Про святковий настрій розповіли й самі волонтери, які допомагали роздавати подарунки. Нікіта Федоріненко, працівник та волонтер компанії Кока-Кола, доставляв пакунки із Coca-Cola людям у передсвятковий період. Каже, що люди раділи несподіваним дарункам і ділились цією радістю з ним.
"Нам дуже приємно, що ми маємо змогу подарувати людям, які опинилися у скрутному становищі, частинку новорічного свята. Люди дуже привітні, вони раді нас бачити. Ми розуміємо і відчуваємо, що робимо добру справу", – коментує Нікіта Федоріненко.

У прифронтових регіонах свято влаштували разом з іноземними волонтерами

Coca-Cola до свят отримали особливі адресати навіть у прифронтових районах та місцях, які часто потерпають від ворожих обстрілів.
Представники Благодійного Фонду М.Р.І.Я додали "святковий напій" до традиційного теплого частування піцами, яке забезпечують з самого початку повномасштабного вторгнення спільно із шотландською організацією Siobhan’s Trust.
"Вже більш ніж півтора року Благодійний Фонд М.Р.І.Я. спільно з іноземними партнерами приїздить до найбільш вразливих та пошкоджених армією окупантів місць, аби подарувати місцевим жителям бодай трохи свята", – каже директорка фонду Ніна Євтушенко.
У період зимових свят благодійники активно відвідують містечка та села і пригощають усіх охочих піцою та Coca-Cola. У складі волонтерської групи, окрім співробітників Кока-Кола, – благодійники Великобританії, США, Республіки Корея, країн Африки та Латинської Америки. Спершу працювали в країнах, в які евакуювались українці на початку повномасштабного вторгнення, а згодом долучились до Фонду М.Р.І.Я.
"Хлопці з перших днів війни зустрічали біженців з України на кордоні з Польщею. Вони готували там три місяці їжу, жили у наметах. Потім, коли потік людей зменшився, вони гадають, чому ні? Ми можемо перейти кордон і бути в Україні, бути разом із українцями, бо ми хочемо бути разом", – каже Ніна Євтушенко.
Команда кухарів-волонтерів дарує українцям тепло в прямому й переносному значенні, створює позитив і відчуття свята. Стверджують, що частування – це завжди більше, ніж просто тепла їжа.
Кевін Фішер, Дергачі
"Те, що ми сьогодні бачимо, це не просто Coca-Cola та піца це спосіб показати людям, що вони не залишилися самі у біді", – каже Кевін Фішер із Зімбабве. Навесні 2022 він приїхав в Україну "на 2 тижні" і залишився дотепер. На знак любові до України набив символічне тату на правій руці – герб України. Також Кевін призвичаївся носити вишиванку.
"Носити вишиванку і підтримувати українців – дуже багато значить для мене, бо ще два роки тому я нічого не знав про цю країну, дізнався лише тоді, коли почув, у якому скрутному становищі тут опинилися люди. Я вже понад 20 місяців перебуваю в Україні і разом зі своїми колегами з різних куточків світу підтримую українців. Хочеться створювати людям настрій, підтримку, а особливо на свята", – додає волонтер.

Підтримка Кока-Кола

Починаючи з 24 лютого 2022 року, Система Компаній Кока-Кола спільно з Фундацією Кока-Кола зобов’язались виділити українцям благодійну допомогу на суму понад 30 млн дол.
За цей час компанія подарувала 70 тисяч продуктових наборів з найнеобхіднішим базовим складом продуктів, 5 тис. постільних комплектів з теплими ковдрами, понад півсотні потужних електрогенераторів для освітніх, медичних, гуманітарних установ та закладів і 45 мобільних котелень, що працюють на газу та дизелі та зігріватимуть міста і села у зимовий період. Також коштом компанії Кока-Кола мають відбудувати зруйнований дитячий садок у селі Богданівка Броварського району, що на Київщині. Відбудова запланована на 2024 рік.