Екологічне житло у Франції – час научатися чужому

Такий погляд, здається, поділяють усі європейці. За останній рік у Європі з'явилася величезна кількість підприємств, покликаних допомогти власникам будинків та квартир економити на енергії.

Чому увага зосереджена саме на цьому секторі? Коріння зацікавлення проблемою сягає 1999 року - відразу після пожежі в тунелі під горою Монблан було виявлено надзвичайну забрудненість альпійських лісів та гірських вершин.

Було створено спеціальний комітет POVA, мета якого - дослідження джерел забруднення. Спочатку звинуватили транспорт, але вивчення складу часток, що забруднюють повітря, показало, що головних забруднювачем повітря є викиди, що виникають внаслідок опалення.

Організація Europe Chauffage це підтверджує.

За її даними, родина з 4 осіб, що проживає в будинку, побудованому не раніше 1970 року, площею до 160 квадратних метрів, спричинює викид в атмосферу 16 975 кг вуглецю. Чверть цих викидів спричинена опаленням (трохи більше 4 000 кг на рік).

"Щоб врятувати планету, споживання вуглецю до 2050 року потрібно зменшити в середньому мінімум вдвічі, а для розвинутих індустріальних країн - в 4 рази", - сказав ще у 2003 французький прем'єр Жан-П'єр Рафарен.

Ці слова не були кинуті на вітер. У 2005 році у Франції стартувала програма податкових пільг для родин, котрі використовують технології економії термічної енергії. Так званий "податковий кредит" надається для оновлення опалення, встановлення терморегуляції та використання відновлювальних джерел енергії (сонячні батареї, енергія вітру, біопаливо).

Як це працює на практиці? Розказує пан Ележаві, директор французького підприємства "Eco Homa".

"За 3 місяці до нас звернулося вже близько 100 замовників. Якщо молода родина без дітей змінить звичайне опалення на екологічне в період з 1 січня 2006 року до 31 грудня 2009 року, то матиме право на 40-50% відшкодування усіх витрат. Держава це профінансує.

Встановлення енергозберігаючого обладнання займає 48 годин. В середньому родина з 4 осіб виходить на 70-75% зменшення споживання енергії - тобто споживає в 4 рази менше.В середньому, вартість проекту складає 8000 євро".

Приблизно такі ж суми називали і консультанти інших фірм. Які послуги надають такі компанії? Спектр широкий: це зовнішня термоізоляція стін, даху, вікон, дверей, встановлення батарей для використання відновлювальних джерел енергії (сонячна, геотермічна) та проведення аеротермічного опалення (опалення будинку та забезпечення гарячою водою).

За рік середньостатистична родина виходить на 70% відсотків економії - тобто використовує і платить в 4 рази менше.

Також компанії, що займаються перетворенням житла на еко-житло, надають послуги "косметичного ремонту" - дуже часто стурбовані екологією клієнти просять зробити ремонт в "екологічному" стилі, тобто з використанням лише природних матеріалів, без хімікатів, барвників тощо.

Існують і фірми, які, крім заміни старого обладнання, займаються будівництвом справжніх еко-будинків. Вже на початку розробки проекту вони опікуються питаннями довкілля. Наприклад, вікна розташовані таким чином, щоб якомога більша кількість мешканців мала природне сонячне світло якомога довше.

В Європі еко-будинки вже стали досить популярними. Фото findhorn.org
Створюються резервуари для дощової води, з яких частково компенсується її споживання (таку воду можна використовувати для поливання газонів та клумб). При будівництві використані матеріали з гарною термоізоляцією, новітні опалювальні системи, економна сантехніка та електроосвітлення, ефективні системи сортування сміття, підземний паркінг з індивідуальними закритими боксами.

Деякі компанії навіть передбачають 3-5 років безкоштовної підтримки в експлуатації будинку - щоб навчити екологічно мислити та діяти. Звісно, така щедрість без державної підтримки неможлива - податкові субсидії поширюються і на будівельні компанії, щоправда, компенсації там індивідуальні, залежно від проекту.

В Україні бажання жити в екологічному будинку все частіше з'являється у молодих родин, котрі живуть за містом. Щоправда, в нашій країні ця ініціатива має успіх лише за наявності певного ентузіазму - для зміни системи опалення, водопостачання, освітлення, для будь-якого перепланування потрібна низка документів та дозволів.

Про фінансову допомогу держави можна лише мріяти.

Тому екологічно стурбованим громадянам України лишається: не смітити на природі, купувати продукти в упаковках, що підлягають вторинній переробці, економно використовувати світло та воду (з опаленням не склалося - воно централізоване), здавати склотару на переробку (або віддавати бабусям, що її збирають), менше їздити на машині, а більше - на велосипеді тощо.

"Франція відстає від США та Китаю на 20 років", - переконує пан Ележаві. Україна відстає від Європи як мінімум на стільки ж. Може, років за 40 і ми зможемо мислити екологічно з вигодою для Землі та для себе?

Автор - Ірина Славінська

Реклама:

Головне сьогодні