Лист Міністерству культури

У п'ятницю у Києві відкрилася виставка в рамках міжнародного проекту Сашка Шагі та групи Garage Gang "Арт-проект людей i горобців". Ти не повіриш, але в їхньому ансамблі немає не те що "народного", але й жодного "заслуженого"!

Більше того, вони порушили один з твоїх священних устоїв: провели захід, жодного дня не пропрацювавши у органах культури. Я сам дивуюся, як в них все вийшло.

Тебе, любе Міністерство, мабуть не дуже цікавить, про що була ця виставка. І це, напевно, правильно. Але тебе точно зацікавить, як вона була проведена і скільки це коштувало.

Давай, загинай пальці: інтернет безкоштовний на роботі, або безлімітний пакет вдома; два сайта для анонсування проекту зробили власними силами; майданчик безкоштовно надала приватна галерея. Ноль гривень, тобто.

Картини тим же інтернетом у невідому їм Україну надіслали більше півсотні художників, ілюстраторів, письменників зі США, Японії, Франції, Італії, Португалії, Грузії, Африки, Польші, Ірану, Швеції, Великої Британії, Бразилії.

(Знаєш, дороге Міністерство, думаю, якби Сашко зачекав, то учасників було б більше. Адже після рекламного ролика, який ти розмістило на CNN, про Україну знають, певно, набагато більше людей).

Ось цей ролик на CNN має на меті показати світові красиву Україну

А іспанець Лучано Суарез навіть приїхав і привіз картину власним (!) коштом. Знову ноль гривень.

Залишилося лише виготовити заокеанські картини у типографії, виготовити пристойний арт-бук (примха, яка коштувала як половина виставки), накупити дрібничок - ось тобі і місія по просуванню України в світі, і преса, і купа втягнених людей.

І все це в межах ентузіазму та двох заробітніх плат Сашка Шагі. А вона в нього не надто велика, як для Києва. Ну ти мене розумієш.

Я оце думаю: якщо умовний річний бюджет у $1 млн поділити на умовний бюджет такої виставки у $1 тис - це буде 1 тисяча виставок протягом одного лише року. Це як мінімум три виставки щодня! В нас не вистачить галерей та музеїв, аби їх проводити! А якщо річний бюджет - більший?! Не вистачить українців, які ходили б на них!!!

Але ти не переймайся. Поки не ухвалять держбюджет на наступний рік, я нікому не розкажу, скільки коштувала ця виставка.

В мене все. А в тебе що? Ну давай, розкажи, що українська культура потребує величезних грошових вливань, і ми разом посміємося.

Цілую,

Артем Горячкін, перший заступник головного редактора "ПіК України"

Реклама:

Головне сьогодні