Екстремальне мандрування по стежках героїв за новими враженнями

І справді, який сенс у цій авантюрі з походом по Карпатах на травневі свята, коли нормальні туристи відкривають сезон мандрівок в теплих Кримських горах. Та ще й не просто похід, а змагання і треба думати не лише про те як дійти до фінішу, а й про те, як обігнати інші команди.

От і мусиш пояснити собі, для чого такі екстремальні розваги. Напрошується тоді щось на зразок наступного:

Від довгого життя у великому місті з'являється відчуття своєрідного "зависання". Починаються депресії, втрачається працездатність, життя стає нецікавим. Буденність стає нестерпною і хочеться якихось змін.

І от вже шукаєш яскравих вражень чи якогось нового досвіду. Якраз вони наповнюють життя тим змістом, котрий дозволяє далі жити й працювати. Простіше кажучи, час від часу хочеться відкрити власну Америку, чи намалювати свою Джоконду.

І йдеться навіть не про якісь героїчні звершення чи геніальні відкриття. А просто про перемогу над власними лінню чи страхом, коли потяг до комфорту відступає перед потребою досягти мети.

ВІДЕО ДНЯ

Коли отак себе почуваєш, то не звертаєш уваги на криваві мозолі на ногах; не боїшся нічних переходів в незнайомих горах; не зважаєш, що під ногами сніг по-коліно чи болото по щиколотки; спокійно спиш під відкритим небом в самому лише спальнику, а коли дощ, накриваєшся шматком клейонки.

Зрештою, то все не варте й згадки порівняно з тою величчю світу, яку бачиш з підкореної щойно вершини, чи з власноруч зробленого фото гірського краєвиду. Красою захоплюєшся набагато сильніше і осягаєш набагато краще, коли потрібно докласти зусиль, щоб побачити її.

А відчуття що триває найдовше - задоволення собою. Тим, який відірвався від розміреного міського життя і пройшов за неповних 5 днів більше 150-ти км по горах і лісі. Тим, що довів собі, що може бути сильним. Що сприйматиме рутину набагато спокійніше, а людей веселіше.

Заблукали...
Якщо ж розказати про банальні факти, то всі ці враження - наслідок участі в змаганнях з пішохідного туризму "Стежками Героїв". Цього року вони вже вдесяте проходили в Карпатах. Присвячені були змагання сімдесятій річниці Карпатської України. Проводив їх Пласт (найбільша в Україні скаутська організація) разом з Федерацією туризму.

В змаганнях взяло участь сорок команд в яких було більше 250 учасників. Стартували з міста Хуст на Закарпатті, а фінішували в гірському селі Осмолода на Івано-Франківщині.

Погода цього року посприяла мандрівникам. Мабуть вперше за десять років "Стежки" пройшли "насухо". Ночі, щоправда, були доволі холодні і вітряні, втім це зовсім не дивно для Карпат в цій порі року.

Готуємо їсти і сушимо черевики

Темп мандрівки витримали на жаль не всі команди. З сорока, які стартували, фінішували лише 19. З них багато дійшли до фінішу в неповному складі. Все таки важке це заняття - швидкісні походи. Але навіть ті, хто пройшов лише половину шляху, набралися купи позитивних емоцій і наснаги до праці ще надовго. А далі будуть нові екстремальні пригоди.

Усі фото Мирослава Пархоменка

Олег Бардяк, для УП

Реклама:

Головне сьогодні