Цінні розкопи vs будівництво

На славній Миколаївській землі вже понад сорока років діє Миколаївська археологічна експедиція. Зрозуміло, що межі дії експедиції територіально змінювались, але залишались в межах Миколаївської області.

Змінювались і історичні епохи, які розкопувались археологами (від палеоліту до середньовіччя і у зворотному порядку). Та що там, за такий термін часу багато чого змінилось і в самій країні.

В останні роки діяльність цієї експедиції зосереджена на охоронних розкопках в Доманівському районі Миколаївської області.

Охоронні розкопки - це розкопки перед забудовою, затопленням, меліорацією земель тощо. Тобто охоронні розкопки закликані врятувати археологічний матеріал від руйнації.

В Доманівському районі Миколаївської області загрозу археологічним пам'яткам становить Южноукраїнська ГАЕС, яку почали будувати ще в 70-х роках ХХ століття, потім будівництво зупинилось на довгі роки, та 2005 році знов розпочалось.

Залишки острову Гард
Археологічним пам'яткам на березі Південного Бугу - Бузькому Гарду, поселенням Виноградний Сад і Лідина Балка загрожує затоплення в результаті підняття води в Ташлицькому і Олександрівському водосховищах.

Та що там загрожує, частково острів Бузький Гард і поселення Виноградний Сад вже є затопленими. Я, як лаборант першої категорії Миколаївської експедиції, в цьому році сама спостерігала за підняттям рівня води в Ташлицькому водосховищі. Частково наш розкоп на поселенні Лідина Балка був затоплений після початку і, звичайно, до завершення роботи.

Олександрівське водосховище
Бузький Гард - центр козацької Буго-Гардівської паланки Війська Запорізького. Знаходиться на острові посередині Південного Бугу. Археологами під керівництвом співробітника Інституту археології НАНУ Миколи Товкайла розкопані залишки будівель і козацька церква Покрови Богородиці.

Таку унікальну пам'ятку слід музеєфікувати і використовувати для відродження козацьких традицій, розвивати на основі унікальної історичної пам'ятки і не менш унікальної природи Південного Бугу успішний туристичний бізнес. Однак острів вже наполовину затоплений, як частково затопленими є і Бузькі пороги в його районі.

Найближчі до ріки квадрати виявились затопленими
Пороги на Південному Бузі залишились набагато вище за течією у Вінницькій області, а також в Миколаївській області під Первомайськом. Тепер байдарочники та інші любителі водного спорту їздять туди.

Навпроти острову Бузький Гард у балці знаходиться неолітична стоянка, яка зараз розкопується під керівництвом Миколи Товкайла.

Поселення сабатинівської культури доби пізньої бронзи (XIV-XI ст. до н.е.) Виноградний Сад, назване за назвою найближчого села, також є частково розкопаним і частково затопленим.

Поселення Лідина Балка, назване за назвою балки, в якій знаходиться, являє собою багатошарове поселення. Тут по черзі жили представники трипільської і нижньомихайлівської культур доби енеоліту (IV тис. до н.е.), ямної культури доби ранньої бронзи (ХХХІІІ/ХХХ-XXVII ст. до н.е.), катакомбної культури доби середньої бронзи (XXVI-XVIII ст. до н.е.) і сабатинівської культури.

Вінчає все це хутір XVIII-XIX століття. Матеріали поселення цілком дозволяють музеєфікувати пам'ятку, однак, через перспективу затоплення цього зробити не вдасться.

Розкопки поселення Лідина Балка
За словами атомщиків, підняти рівень води на 150 метрів (що знищить острів Бузький Гард, поселення Лідина Балка і Виноградний Сад) вони збираються через три роки. Та, якщо гроші на це в них з'являться раніше, то вони зроблять це раніше. Причому, зі всього видно, що без попередження.

Адже цього року незаплановано для археологів, але ж заплановано для енергетиків, воду підняли на 10 метрів, чого цілком вистачило, щоб частина незафіксованих на кресленнях квадратів розкопу на Лідиній Балці перетворились на басейн.

Батареї АЕС
А прокуратура області за позовом екологів визнала, що землі під затоплення були вилучені з Регіонального ландшафтного парку Бузький Гард (зараз - Національний природний парк Гранітно-степове Побужжя) незаконно, тому і затоплення є незаконною дією, але робити щось далі в цьому напрямку прокуратура не збирається.

А що ж робити археологам? Вести розкопки восени і взимку і надалі, щоб встигнути врятувати бодай щось.

Усі фото автора

Автор - Ганна Заворотна

Реклама:

Головне сьогодні