Знову до роботи: долаємо постсвятковий синдром

Початок трудових буднів - завдання не з легких. Звісно, ще вчора з вітерцем каталися засніженими карпатськими схилами чи насолоджувалися сонцем і теплим морем у сонячних краях, а тут... Знову робота? Сама тільки думка про неї часто викликає бажання продовжити яскраве свято життя, удати хворобу чи навіть звільнитися.

Несолодко доводиться і тим, кого різні обставини змусили залишитися на Новий рік та Різдво вдома. Найважче звикати до щоденної рутини доводиться на початку року школярам - у багатьох областях карантин значно подовжив заслужені дітьми зимові канікули. Однак свята чи відпустка вічно тривати не можуть, а на перебудову біологічного ритму організму потрібен індивідуальний для кожного час.

Змусити себе піднятися після першого сигналу будильника в понеділок - це одне, а ось повністю адаптуватися до звичайного робочого стану - зовсім інша річ. Та що робити, коли хочеться не працювати, а знов і знов переглядати фотоальбоми після захоплюючої подорожі? Або без відриву від телевізору прикінчити нарешті холодець та буженину, що залишилися після новорічного домашнього застілля? Або просто читати книжки та сидіти в інтернеті цілий день?

Навіть у таких зовні безнадійних випадках, твердять психологи, налаштування власного годинника, як у мобільному телефоні, кожен може встановити власноруч.

У будь-якій післясвятковій роботі головне - почати. Просування до виконання тяжкого завдання буде легшим, якщо не хапатися за все і відразу. Нагальні справи не так напружуватимуть, якщо розбити всі великі завдання на менші й легші. Ще краще буде прописати їх на папері. Тоді план виглядатиме чіткішим і зрозумілішим.

Стрес після відпочинку може бути забезпечено, якщо повернення з подорожі, наприклад, припало на неділю, а завтра вже на роботу. Тому краще планувати все так, аби дати собі час на звикання до зміни середовища. Варто купити квитки додому на день-два раніше, ніж розпочнеться робочий тиждень. За цей час можна встигнути не тільки розпакувати валізи, а й повернутися до звичної, спочатку домашньої, а потім і робочої обстановки.

Входити у звичний ритм потрібно поступово, а відповідальні рішення відкласти на кілька днів. Важливі зустрічі чи дзвінки, підписання контрактів краще призначати пізніше, коли всі деталі в пам'яті освіжені, а потрібні дрібниці враховані. В іншому випадку є ризик про щось забути чи щось проґавити, адже подумки ви ще досі не в цьому місті і не серед цих людей та комп'ютерів.

Не забувайте відпочивати! Так легше ввійти у робочий ритм. Фото zoomi.com.ua
Після відпочинку більшості людей кортить поділитися свіжими приємними враженнями про побачене, почуте та пережите. Можете сміливо потурати собі у такому бажанні, навіть намітити посиденьки з колегами. Спільний перегляд фотографій, відзнятого під час свят чи відпустки відео та цікаві розмови можуть не тільки згладити дискомфорт поствідпускного синдрому. Хтозна, може під час таких дружніх посиденьок виникнуть свіжі творчі ідеї, які можна впровадити у рутинну роботу?

Надмірне планування відпустки іноді може позбавити задоволення від багатьох спонтанних і приємних вчинків. Однак, цього не скажеш про трудові будні. Як тільки вони починаються, варто пригадати корисну навичку керування часом та власними ресурсами. Так, знову планувати свій день - концентруватися на нагальних справах, але не дозволяти собі зі старту закопатися в них по самі вуха. Інколи згадуйте відоме "робота не вовк, в ліс не утече".

Крім того, трудоголіки, які занадто активно взялися за службові обов'язки, ризикують скоро знову захотіти у відпустку. Тому потрібно час від часу казати собі "стоп" та вміти розслаблятися й відпочивати у вільний від роботи час. Затримки в офісі та понаднормова праця (так хочеться швидше закінчити роботу з проектом!) навряд чи сприяють підтримці свіжості та ентузіазму працівників.

Спеціалісти радять не забувати про прогулянки на свіжому повітрі та спорт. Особливо у сонний зимовий час це правило працює найкраще. Якщо прокидатися зранку ще важко, то помірні фізичні навантаження у спортзалі чи просто зайве коло на шляху додому після робочого дня мобілізують організм, покращують настрій та сон.

Повертатися до праці доведеться, яким би важким не був перехідний період після тривалого відпочинку. Вільного часу було достатньо, аби поміркувати про справу свого життя. Якщо дискомфорт тільки затягується та погіршується, можливо, треба подумати про зміну сфери діяльності. Психологи радять знайти справу до душі або ж спробувати розгледіти плюси у тому, чим займаєтесь зараз, адже свого часу ви чомусь обрали саме це заняття.

Знову адаптуватися до офісного середовища та налаштовуватися на робочий лад треба вміти з розумом. Покладання особистих бажань та інтересів на вівтар роботи - справа часто невдячна, адже трудоголіки рідко бувають по-справжньому щасливі. Тому здоровий баланс між часом на відпочинок та часом на роботу напряму пов'язаний з душевною гармонією людини. А в гармонії з самим собою, стверджують фахівці, вдасться все. Навіть подолання поствідпочинкового синдрому.

Автор дякує за допомогу у підготовці матеріалу Вікторії Приходько, психологу-консультанту Центру практичної психології "Вкус жизни"

Реклама:

Головне сьогодні