Вірус і розмови

Україна залишається однією з 5 країн світу, де не зупинена епідемія ВІЛ/СНІДу, тобто кількість нових випадків зараження з року в рік росте, перебільшуючи показники за минулий рік. Лише минулого року було зареєстровано 20,5 тисяч нових випадків інфікування ВІЛ.

У Нью-Йорку планують вибудувати спільну стратегію глобальної відповіді на СНІД, і, як результат, прийняти нову Декларацію, мета якої - нуль нових випадків інфікування ВІЛ, нуль смертей і нуль стигми та дискримінації.

За оцінками ВООЗ, сьогодні в Україні живуть 360 тисяч ВІЛ-позитивних людей. Через стигматизацію лише одна третина ВІЛ-інфікованих знаходиться під медичним наглядом. І тільки 23 тисячі людей отримують антиретровірусну терапію (АРТ). Ще 9 тисяч людей стоять у черзі на лікування.

Громадські активісти зазначають, що в України лишився останній шанс побороти епідемію.

На думку Володимира Жовтяка, голови Координаційної ради ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", держава повинна "ефективно співпрацювати з громадськими організаціями, а не заважати їхній діяльності, та у повній мірі профінансувати Національну програму протидії ВІЛ/СНІД, щоби кожний хворий міг отримати ліки".

Утім, неурядові організації дедалі більше зазнають тиску з боку правоохоронних та інших органів влади.

Андрій Клепіков, директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні зазначає, що в Україні іде перевірка 120 організацій, що вказує на комплексний наступ на неурядовий сектор.

Роботу багатьох ВІЛ-сервісних організацій паралізовано, незважаючи на нещодавнє прийняття Закону України про запобігання СНІДу, який гарантує надання послуг із профілактики ВІЛ.

У березні минулого року Тетяна Афанасіаді (яка у вівторок разом з генсеком ООН Пан Гі Муном та виконавчим директором ЮНЕЙДС Мішелем Сідібе відкриватиме Генасамблею ООН зі СНІДу) зазнала тиску з боку правоохоронців, коли її та ще 3 медиків Одеського обласного наркодиспансеру затримали міліціонери. Лікарів, що працювали з наркозалежними пацієнтами замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), звинуватили у порушенні правил обігу наркотиків.

Іллю Подоляна, нарколога програми ЗПТ, утримували під вартою протягом 120 днів незважаючи на те, що його пацієнти отримували лікарський наркотичний препарати відповідно до Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ/СНІД та чисельних наказів МОЗ.

Тож на зустрічі в Нью-Йорку, яка розпочинається 8 червня (Зустріч ООН на Найвищому рівні з питань СНІДу) українська делегація обговорюватиме не стільки прогрес, скільки проблеми.

Андрій Клепіков сподівається, що Україна "не лише візьме на себе зобов'язання, але й гарантуватиме виконання взятих раніше зобов'язань на найвищому рівні. Адже кожне невиконане зобов'язання - це нова смерть".

P.S. Олександр Федько (він очолив офіційну делегацію України і є головою Держслужби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та
інших соціально небезпечних захворювань
) надав автору цього матеріалу перелік членів офіційної делегації. Попри те, що на форум прибудуть лідери понад 30 країн, Віктор Янукович участь у засіданні проігнорує. Як і новопризначений міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко. Водночас, у списку делегатів є кілька імен, чия присутність у Нью-Йорку викликає запитання щодо мети їхньої поїздки.

До Америки, зокрема, поїде Сергій Тулуб, голова Черкаської облдержадміністрації. Постає питання: якою буде роль губернатора Черкащини на Засіданні Високого Рівня, і, головне, яким коштом було сплачено подорож держслужбовця до США?

Сергій Тулуб зібрався до Америки не один. Разом з ним полетів Володимир Брожик, начальник Головного управління охорони здоров'я і медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації.

Також у переліку фігурують Андрій Гук, експерт Комітету економічних реформ при Президенті України та директор Інституту екогігієни і токсикології Микола Проданчук.

Реклама:

Головне сьогодні