"Дудл" від "Ґугл" на ювілей України

Україна відсвяткувала День незалежності України. 20-річний ювілей. Можна багато писати та говорити, що вона досягла за ці роки, що втратила, що ще досягне чи втратить. Але думки виникли з іншого приводу. З приводу "подарунку" компанії "Ґугл" - нового "дудла", присвяченого Дню незалежності нашої держави.

Але про все за порядком. Всього Україна отримала від компанії "Ґугл" лише декілька "дудлів": у 2010 на День незалежності вітчизняні користувачі інтернету спостерігали поле соняшників під синім небом (до цього Дням незалежності нашої держави "дудли" не присвячувалися). У 2006 році був "дудл української команди" з футболу, яка виступала на ЧС, а у 2009 ще два створили до річниць від дня народження О.Попова ("дудл" бачили українці, росіяни та білоруси) й І.Котляревського. Більше, здається, не було...

"Дудл" до Дня незалежності України (2010)

І ось у 2011 році компанія "Ґугл" присвячує ювілею нашої держави новий "дудл":

"Дудл" до Дня незалежності України (2011)

Як його розцінювати? Прикол програмістів? Образ українця, який в'ївся у мізки іноземців? Особисто я був дещо шокованим такою символікою: на фоні розфарбованого у колір Державного Прапора України напису "Google" - зображення чи то козака, чи то кобзаря з відповідним музичним інструментом. Ніби нічого дивного, якщо не деталі: каракулева шапка, червоний ніс і такого ж кольору плями під заплющеними очима.

Що хотіли продемонструвати автори цього шедевру, намалювавши "герою" теплий головний убір, червоний ніс і плями під очима? Якби за вікном була зима, можна було би сказати, що "співець" замерз. Однак 24 серпня, видається, що це виглядає як стьоб з українців і їхньої держави...

Можливо, я неправий. Можливо, перебільшую... В іншій соціальній мережі, в якій я розповсюдив подібну нотатку, мені навіть дорікнули, що "красные щеки или розовые вполне свойственны украинцам". Червоний ніс, за такою ж логікою, теж притаманний українцям?!

Але потім також написали, що "мы же сами популяризируем горилку, много людей увозят её как сувенир. в укранских мультиках всегда найдется кто-то с красным носом. 5-е в мире по количеству употребляемого алкоголя на душу населения, 1-ое место в мире по детскому алкоголизму".

Якраз за це я і переживав: світ сприймає українця як п'яничку, гультяя, а також злодія (останній образ дуже поширений в Європі), а "Ґугл" підтримав цей стереотип "дудлом" (пробачте за каламбур).

У мережі "Вконтакті" на мої закиди подивувалися: "Ну, в чем оскорбление? что мы музыкальны? что мы меховые шапки носили? что выпить любим? таки да, носили папахи, выпить любим и мы музыкальны. А вот, если бы в Гугле нарисовали этого же человечка лысым с оселедцем? Вы бы сказали, что нас оскорбляют думая, что мы лысеем?"

Навіть не знав, що на це сказати... Звісно, все можна довести до абсурду та полисіти біля комп'ютера самому. На червоні плями "козака" у "Facebook" кажуть, що "це швидше зображення тіней і ніщо інше. І козак тут виглядає таким старим-досвідченим", і що у нього "старечі рум'янці".

Справді, старий, досвідчений - і тому, напевно, у каракулевій шапці влітку (24 серпня) з червоними "тінями" під очима та на носі?! Як на мене, краще би творці "ювілейного дудла" козака Мамая намалювали з кобзою. Було би більш зрозуміло та справді символічно.

А тепер порівняйте наш "подарунок" з аналогічними, які "Ґугл" робив для Росії (2007), США (2007) й Естонії (2011).

"Дудл" до Дня незалежності Росії (2007)
"Дудл" до Дня незалежності США (2007)

"Дудл" до Дня незалежності Естонії (2011)

Різниця символіки очевидна. І хоча про російський кремль мені у "Facebook" написали: "они (розробники "дудла") ж наверно до сих пор помнят, сколько страху и трепету наводило и наводит это здание на россиян", я гадаю, що аналогічні почуття виникають і не у росіян. Ця будівля - символ величі, хоч і тоталітарної. А наш "козак-кобзар", створений "Ґуглом", символ чого?

Проглядається різниця символіки "святкових дудлів" і при співставленні тих, які ми отримали цього та минулого року. Чи немає у зображених символах демонстрації зміни ставлення до нашої держави (від квітучих ланів до пияків)? Може, й тут - у мережі - велика політика? (Не асоціюйте останні слова з телевізійним цирком на одному з центральних каналів).

Реклама:

Головне сьогодні