Як українці врятували екомережу від уряду Азарова

Ця історія показала, що багато українців не лише знають що таке екомережа а й готові встати на її захист.

Більшість читачів, мабуть, рідко зіштовхуються з поняттям "екомережа" у своєму повсякденному житті. Проте це одне з найважливіших понять в охороні природи.

Поняття екомережі в Україні запроваджене в 1997 році. Створити екомережу – значить виділити найцінніші природні території, надати їм охоронний статус і поєднати між собою природними коридорами. Як правило, коридорами виявляються долини річок, а найціннішими територіями – заповідники і національні природні парки.

Існування цільової програми формування екомережі дозволяє створювати і підтримувати заповідні території України.

Проте злі язики підказали керівникам уряду, що така програма країні не потрібна. Мені особисто не дуже зрозуміло, як ініціатори скасування програми уявляли собі подальший розвиток подій – звільнити всіх працівників нацпарків і заповідників?

Тим не менш постановою Кабміну від 22 червня 2011 №704 "Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових Програм", Міністерству екології та природних ресурсів України було доручено розробити законопроект про припинення виконання державної програми формування національної екомережі на 2000-2015.

Сама програма була прийнята у 2000 році.

"Цим документом передбачено створення та розширення заповідних територій в Україні, збереження природного каркасу держави. Сьогодні ця інноваційна програма є єдиною програмою збереження природи України", – пояснює Голова Національного екологічного центру України (НЕЦУ) Ярослав Мовчан.

Народний депутат Іван Заєць, міністр довкілля в 2000-2001 рр., у своєму листі до уряду, назвав пропозицію про скасування Програми глибоко помилковою: цей крок загрожує виконанню міжнародних зобов’язань України.

Після появи доручення Кабміну в червні, десятки громадських екологічних організацій та сотні свідомих громадян направили свої звернення до вищого керівництва держави з вимогою не скасовувати Програму.

До кампанії долучились Всеукраїнські громадські організації (Всеукраїнська екологічна ліга, МАМА-86 та ін), МБО "Екологія. Право. Людина.", Рух Дружин охорони природи, місцеві організації з багатьох областей та сотні небайдужих українців.

Ця історія показала, що багато українців не лише знають, що таке екомережа а й готові встати на її захист.

Першими новину про перемогу отримали активісти екологічної групи "Печеніги" з Харкова. Міністерство екології повідомило що 29.09.2011 Прем’єр-Міністр України видав нове доручення №39392/2/1-11, згідно з яким програма формування екомережі більше не скасовується.

Отож, хай там як дивно – переміг здоровий глузд.

Втім, є і інші висновки. Вже не вперше ми зіштовхуємось із випадками прямого саботування охорони природи в Україні. Минулого року коридорами Кабміну вітер носив доповідну записку про те, що потрібно скасовувати національні парки.

Також відомо, що в Адміністрації президента вкриваються пилом кілька проектів указів гаранта про створення нових нацпарків і заказників загальнодержавного значення, так і не потрапивши на підпис президенту. Кому заважає природа? Хто цей одержимий, що прагне щосили зробити їй гірше на найвищому державному рівні?

І НЕЦУ і п. Іван Заєць у своїх зверненнях до уряду вимагають проведення службового розслідування, яке покаже, хто і по якій причині був ініціатором скасування програми екомережі.

Реклама:

Головне сьогодні