Підручник про секс і скандал

"СЕКС. Підручник для школярів загальноосвітніх навчальних закладів". З такою назвою видавництво Майстер-класс випустило в світ книгу авторів Саша Смілянська, Сергій Юзмухамедов.

Довкола цієї книги розгорнувся справжній скандал. Інтернет, газети, телебачення обговорювали…

Але що саме всі обговорювали? Книжку не читали ні ведучі ранкового шоу на телеканалі "Україна", ні решта людей, які критикували. Усі обговорювали декілька цитат, які вирвав із контексту кореспондент, який написав негативну статтю про книгу.

Візьмемо хоча б фразу "Секс без любові", де автор книги порівнює секс без любові з природними фізіологічними потребами. Але ж якщо прочитати розділ книги повністю, то стає очевидним, що автори закликають підлітків до любові, кажучи про те, що кохання сповнює секс сенсом, а секс без кохання перетворюється на чисту фізіологію, "…яку ніяково, непристойно і, головне, нецікаво обговорювати".

Начебто книга рекомендується для читання "третьоклашці". Але ж це твердження позбавлене безглузде! Книга призначена не для учнів третього класу, у них просто немає грошей купувати книжки. Вона для батьків, які перш за все знайомляться зі змістом, а потім купують її своїй дитині.

Саме вони визначають, в якому віці дати дитині цю книгу. А дітям, що мають свої гроші, а це, напевно, вже учні старшого шкільного віку, ця книга вже не цікава.

Крім окремих цитат, інтернет-спільнота обговорювала також назву книги — "Секс. Підручник для школярів загальноосвітніх навчальних закладів". Як на мене, назва книги акцентує увагу читачів на важливій проблемі сексуального виховання вдома й у школі, яку в сучасному суспільстві часто замовчують.

Чи треба говорити з дітьми про СЕКС вдома? Чи потрібен курс сексуального виховання у школі?

Цитати з коментарів:

"…дети того возраста, для которого предназначена книга, живут не в вакууме и сами при желании смогут сделать свои выводы, а те, кто не в состоянии, тем никакие книги не помогут. Интеллект — это врожденная составляющая человека".

"…Но разве стоит навязывать свою точку зрения 12-летним детям? Им это надо вообще?"

"С такой книжкой сформируется психология самки-давалки. Как раз для Евросоюза поколнение подрастет. Жесть".

"Неужели некоторые наивные люди всерьез считают, что раннее сексуальное образование пойдет на пользу детям? ... А задача родителей и воспитателей — постараться воспитывать детей так, чтобы они не лазили по порносайтам".

"Не розумію істерики з приводу книжки! ... Книга мені страшенно сподобалася! Шкода, що малий наклад! Підкажіть, де можна її придбати".

"Вы такая наивная мама. Тема секса для людей, а особенно детей, изначально важна (один из основных инстинктов включается, как-никак), тем более, что она табуирована, а запретный и неизвестный плод завсегда интересен. Не тешьте себя заблуждениями, что ваше чадо не проявляет интереса в "эту" сторону. Вы себя не помните в детском и подростковом возрасте? Дети хотят получить такую информацию и в той же школе ведутся такие разговоры далеко не под партой. Вы считаете, что ваш ребенок раскрытая книга для вас?"

Я, видавець, хочу звернутися до людей. Ви знаєте, що СЕКС — це не зовнішнє явище, це внутрішня алхімія людини. Тому, яких би вірувань не дотримувалися люди, як би не намагалися уникнути розмови про секс, але вона все одно відбувається.

Якщо не зовні, так всередині людини. Бо секс — це явище номер один для людини, разом з любов’ю, духом, душею, розумом, тілом. І все це дароване нам при народженні, дароване Богом. Тому, за волею Господа, ми не можемо зупинити внутрішній діалог, у тому числі і про секс.

Cекс народжується разом із людиною, він є її невід’ємною частиною. Ми народжуємося різними за статтю. З самого єства людини приходить бажання єднання з іншим за статтю, зі своєю "другою половинкою". Зважте, що з віком потреба розмовляти про секс не проходить, вона дещо змінюється.

Старим людям, може, ця тема вже не надто цікава. В якому ж віці вона найважливіша для людини? Я вважаю, що саме у підлітковому. І причин дуже багато. Адже людина саме тоді менш за все знає про секс. У цьому віці сексуальні стосунки найактуальніші, бо людина лише дорослішає і переживає максимальну кількість внутрішніх криз, що можуть травмувати її на все життя. І саме знання можуть ці травми упередити.

Мудрі кажуть, що саме знання є спасінням. Саме пізнання є метою народження та існування людини. Знання допомагають людині позбутися шкідливих поглядів, звичок, тобто досягти очищення. Завдяки очищенню людина може позбутися усього злого в собі, а через те віднайти справжню любов. Через любов пізнати себе, пізнати Бога.

Сексуальне навчання необхідне — стверджує Монреальська декларація сексуального здоров’я (2005), прийнята на ХVII Конгресі ВАС (Всесвітня асоціація сексуального здоров'я). Згідно з концепцією ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), сексуальна освіта передбачає надання підліткам достовірної та науково обґрунтованої інформації та ін.

Сексуальне навчання було традиційним для наших предків. Усім відомий древній трактат "Камасутра" є доказом цього. А також доказом того, як можна спотворити чистий задум зіпсованою, хворою уявою людей сучасності про секс.

У "Камасутрі" суто сексуальним практикам присвячена всього лише п’ята частина, а власне сексуальним позам — 3 глави з 64 (5%). В інших розділах йдеться про те, як бути хорошим громадянином, а також пропонуються роздуми про взаємини чоловіків та жінок.

"Камасутра" не була ілюстрована, і більшість поз описані в ній дуже стисло чи взагалі лише названі. А сучасні люди перетворили "Камасутру" на ілюстроване видання еротичного спрямування, яке не має ніякого стосунку до оригіналу і не вчить, що таке секс, а лише стимулює сексуальне бажання.

Щодо книги "Секс. Підручник для школярів загальноосвітніх навчальних закладів".

На сьогоднішній день ми маємо: рекламу, напхану сексом, фільми, що популяризують секс, порнографію з Інтернету, які не пояснюють це явище, а просто провокують, збуджують. А ще для підлітків існує шкільний курс біології та книги для дітей, які містять тільки інформацію про гігієну (тобто про тіло), і на додаток розмови з друзями на вулиці.

Цим "набором" обмежується вся офіційна інформація про секс. Тому стає очевидною перша проблема — відсутність інформації про психологію сексуальних стосунків для дітей.

Друга проблема — це відсутність у суспільстві культури психологічної підтримки, можливості анонімно, вільно обговорювати важливі питання з фахівцем. Батьківська допомога важлива, але, як показує практика, самі батьки потребують достовірних, сучасних знань про секс і психологію людини.

Якщо у дитини виникає внутрішня криза через події у школі чи поза нею, найчастіше в неї немає можливості отримати допомогу фахівця. Але є книга, яку батьки можуть вибрати на свій розсуд і дати дитині. Дітям потрібна допомога. І я вважаю нашою місією допомогти дітям.

Книга "Секс. Підручник для школярів загальноосвітніх навчальних закладів" — це спроба такої допомоги. Ця книга — друг, що веде з читачем відверту розмову про психологію сексуальних стосунків. Можна сперечатися про мову написання, про те, які слова треба використовувати, але не можна ігнорувати те, про що йдеться в цілому, чому вчить книга.

Тобто книга викликала як позитивні, так і негативні відгуки. Але ж це нормальне явище.

Усім небайдужим наше видавництво надає можливість безплатно прочитати книгу і зробити власний висновок.

Реклама:

Головне сьогодні