Українська кав’ярня у серці Грузії

Впізнати її легко за вказівниками українською мовою та українським прапором й стрічками біля входу. Тут вас радо зустрінуть господарки Оксани, напоять запашною кавою та поспілкуються з вами українською.

Відкрилася кав’ярня "Тільде" зовсім недавно, у червні цього року. Оксани розповідають, що ще з 2006 року почали приїздити в Грузію як туристи. Країна їм дуже припала до душі, а після останньої поїздки, надихнувшись умовами ведення бізнесу в Грузії, вирішили створити тут щось своє.

Розповідають, що документально оформити все було надлегким. Все зайняло два дні, і то, через те, що певні документи не були правильно оформлені. Наразі ж вони мають вигідні умови оподаткування та роботи, коли в справу ніхто не вмішується. Все дуже легко та зручно. І, жартуючи, додають, що складніше було зробити тут ремонт приміщення, ніж відкрити власну справу.

Працюють у кав’ярні самі господині, за типом європейських закладів, де гостями займається ціла сім’я господарів. Це надзвичайно приємно для відвідувачів, та одразу ж викликає відчуття затишку.

Сама ідея створення кав’ярні для Грузії вже є новою, адже тут їх просто немає. Грузини люблять поїсти, тому заклади, де можна пригоститися кавою та тістечками не актуальні для них, точніше, не були актуальними.

У кав’ярні все зроблено в традиціях львівського кавування, де люди можуть відпочити та поспілкуватися. Сама ж кава італійська. Дівчата зазначають, що довго шукали гарну каву і зупинилися на марці Palombini. До речі, постачальник в Грузії виявився теж українцем.

Оксани, власниці кав'ярні

Але на просто кав’ярні Оксани вирішили не зупинятися. А створили місце, куди б із задоволенням приходили як туристи, зокрема українці, так і грузини. Тому було вирішено знайти грузинських майстрів, які руками роблять якісь витвори, наприклад, іграшки, цікавих художників тощо та представити їхні доробки в галерейці.

Така ідея виникла ще й тому, що в грузинських сувенірних лавках здебільшого продається все китайське, а часто так хочеться привезти додому частинку справжньої Грузії. Ручні вибори – це саме те, що потрібно.

Крім грузинських, тут представлені і роботи українських майстрів, однак, поки небагато. Наразі вирішується питання офіційного перевезення та продажу в Грузії.

Щомісяця в кав’ярні проводяться виставки умільців. А коли буде підготовлено підвальне галерейне приміщення, виставки будуть повнішими та більшими.

Кожного четверга тут проводять майстер-класи для усіх бажаючих. Головний акцент поставлено на жінок, які зависли в рутинній повсякденній ролі мами та дружини. У "Тільді" жінок намагаються заохотити робити щось для себе. Згадати свої старі захоплення. Це своєрідна терапія, адже, як стверджують власниці кав’ярні, коли жінка відпочине, трохи розкриє себе, відчує комфорт у душі, вона приносить цей комфорт у дім, у сім’ю.

Грузинські майстрині навчають робити багато різноманітних речей, але є місце тут і українській іграшці. Оксани систематично проводять майстер-класи з ляльки-мотанки. Причому, різної тематики та сакрального значення. На сьогодні таких у репертуарі господинь 57. Проводять тут багато дитячих заходів.

Дитячий день (фото з їхньої сторінки у фейсбуці, з дозволу господарок)

Оксани зазначають, що шляхом постійних зустрічей, спільної роботи над чимось відбувається обмін поглядів, і це спілкування впливає на всіх та змінює кожного.

Подібні зустрічі вже дали гарні результати, а серед відвідувачів заходів є постійні. Однак найбільш показовим позитивом стало те, що з деякими жінками почали приходити чоловіки. Спочатку вони підсміювалися з усього, що робили їхні дружини, але згодом і самі почали щось робити, допомагати.

Все, що виставлено в кав’ярні – продається. Тобто, люди приходять, відпочивають, спілкуються, п’ючи каву, відчувають атмосферу закладу, а щоб цю атмосферу зберегти можуть щось взяти із собою.

Щодо питання, наскільки вдало йде бізнес, дівчата відповідають, що за декілька місяців ще зарано говорити про віддачу чи успіх проекту, поки віддача швидше моральна. А позитивні емоції ні з чим не порівняти. Головне, це те, що працюється їм легко та приємно.

Тож, хочеться побажати Оксанам успіхів у цій справі та вдячних відвідувачів. А читачам, якщо будете в Тбілісі, обов’язково відвідайте українську кав’ярню "Тільда". І вам буде надзвичайно цікаво та приємно, а господині раді будуть бачити земляків.

Реклама:

Головне сьогодні