Зачароване коло насильства

Кілька дуже швидких думок.

Є одна логіка насильства, яка повторюється в історії. Це логіка кола. Зачарованого кола, яке не розривається, але розширюється, охоплюючи все більше людей.

Усі великі громадянські конфлікти стають нестримними передусім тому, що в певний момент втрачається чітке розуміння, хто є ініціатором насильства. Хто є жертвою, а хто є катом. Бо жертви дуже легко перетворюються на агресорів, якщо мають сили.

Усі затяжні громадянські конфлікти стають нестримними тому, що початковий праведний гнів перетворюється на зачароване коло помсти. Взаємної помсти одних проти інших і навпаки. А потім помсти всіх проти всіх.

Ви здивуєтеся, коли почитаєте деякі тексти німецьких нацистів чи італійських фашистів. Вони сповнені жертовницької тематики. Вони сповнені думки, що їх образили, маргіналізували, знесилили. І тому треба взяти реванш.

Тому владі зараз вигідні будь-які прояви насильства від суспільства. Спровоковані чи ні. Якщо такі будуть, це дасть їй додатковий аргумент: вона зможе в очах деякої публіки перетворити себе на жертву, а не на агресора.

Не можна владі давати цей привід. Не можна їй давати привід подавати свою агресію як самооборону.

Тому у мирному спротиві є не тільки моральний аргумент. У ньому є також аргумент прагматичний. Ми переможемо тільки тоді, коли в очах суспільства та світу влада буде залишатися єдиним ініціатором насильства.

Влада – агресор. Ми – мирні. Таке розмежування має бути чинним протягом усіх подій, які розвиваються сьогодні.

korydor.in.ua

Реклама:

Головне сьогодні