Якісний одяг для українських бійців: коли та якою ціною

На початку бойових дій українська армія була забезпечена за стандартами хіба що не Першої світової війни: застарілий одяг, плащ-палатка та речовий мішок.

Отже перед армією постав ряд викликів:

– як забезпечити бійців одягом та взуттям належної якості;

– якими критеріями керуватися;

– як обирати виробників та як контролювати якість продукції, що постачається.

На той момент речовим забезпеченням військовослужбовців займалися кілька Департаментів оборонного відомства. Вони працювали над розробкою, контролем якості і закупівлею матеріального забезпечення бійців Збройних сил України.

Таким чином було складно визначити, на кому лежить відповідальність за неналежне виконання завдання.

У 2015 році з метою впровадження нових норм і стандартів матеріального забезпечення ЗСУ було створено єдиний Центр розвитку та супроводу матеріального забезпечення. Такі центри існують в багатьох арміях світу, в тому числі в арміях країн-членів НАТО.

Два основних його завдання:

– розробка нових, сучасних технічних умов для виробників;

– контроль якості на етапі прийому.

Саме на етапі прийому Центр відфільтровує недобросовісних постачальників, відмовляючись приймати одяг та взуття, що не відповідають ТУ.

Наприклад, нещодавно ми перевірили партію комплектів нової форми – 20 000 одиниць, серед яких виявили великий відсоток виробничого браку та запідозрили невідповідність складу тканини затвердженому ТУ. Останнє слово за лабораторією, але поки що ми таку поставку не прийняли.

Саме в цьому наша головна мета: захистити бійців від недобросовісних виробників, бо на кону – життя. Вже відомі сумні випадки, коли бійці отримували важкі опіки від займання вогнем одягу, де відсоток горючої синтетики перевищує допустимі норми.

Наразі Центр змушений ледь не щодня відбиватися від інформаційних атак, які мають на меті дискредитувати його роботу.

Так, минулого тижня одразу кілька народних депутатів звинуватили Центр у корупції та навели спекулятивні, висмикнуті з контексту факти.

Відповім на деякі відверто неправдиві звинувачення.

У роботі Центру виключена корупційна складова, бо технічні умови погоджуються з усіма зацікавленими сторонами.

Ті, хто розуміє процес роботи центру, знають, що і з’явитися корупції тут вкрай складно. У Положенні про ЦРСМЗ ЗСУ чітко вказано, що центр розробляє норми речового забезпечення, технічні специфікації, техумови та подає на затвердження у встановленому порядку.

Цей порядок передбачає погодження з усіма без винятку зацікавленими сторонами, а це – структурні підрозділи МОУ та Генштабу, заступники міністра оборони і, нарешті, сам міністр.

Твердження про виключне право на розробку техумов також не відповідає дійсності. Всі ТУ, розроблені центром, проходять публічні обговорення, до яких залучаються виробники та інші зацікавлені сторони.

Створюються робочі групи з виробниками під протоколи, перед затвердженням всі проекти ТУ розміщуються на сайті для обговорення, а виробники можуть подати в робочу групу свої зауваження. Така система автоматично виключає створення ТУ під окремого замовника.

ТУ розробляються згідно з затвердженим графіком.

Заява про повільну розробку ТУ – перебільшення. Для розробки технічних умов (одного документу) в нормальних умовах фактично необхідно від 5 до 6 місяців, згідно даних Української асоціації підприємств легкої промисловості.

В умовах ведення бойових дій війська потребують майна негайно. Тому ми працюємо одночасно над кількома технічними умовами – 2-3-ма на місяць. У нас є затверджений заступником міністра оборони графік, якого ми дотримуємось.

Центр лише здійснює моніторинг та аналіз цін, а не встановлює вартість.

Тобто наші показники – індикативні.

Тепер щодо форми та конкретних цифр. Депутат Тетяна Чорновол згадала вітро- та вологозахисний демісезонний костюм за 393 грн. Так, дешево, але технічним вимогам такий костюм не відповідає: пропускає вологу, не дозволяє шкірі дихати, фактично це тонка клейонка.

Речі що відповідають стандартам НАТО дорожчі. Мова йде про комплект за 1500 грн, який пошито з тришарової ламінованої тканини і який повністю відповідає вимогам якості альянсу.

Наразі ті експериментальні костюми рекомендовано для використання для Сил спеціальних операцій. Зараз Центр шукає компромісний варіант по ціні та якості, щоб була можливість забезпечити таким одягом якомога більше бійців.

Перейдемо до проблеми з термобілизною. Названа ціна 185 грн – то стара ціна до коливань курсу. Зараз комплект коштуватиме до 250 грн. Але це бавовняні штани та футболка, тобто лише частина комплекту. Ще туди входить утеплений шар, теж з бавовни, з начосом. Якщо скласти разом, ціна буде близько 600 грн на людину.

На даний момент рекомендовано виріб з "полартеку" (високотехнологічний матеріал з густим ворсом), його ціна при виготовленні з оригінальної тканини становить 880 грн (така ціна сформована на основі ціни зразків, що проходили військово-дослідні випробування). Однак зараз його виготовляють з української тканини-аналогу, тому ціна становить близько 520-550 грн.

Відповім також на кілька поширених питань, які останнім часом активно обговорюються.

Кому належать права на VARAN ЗСУ?

В серпні минулого року Міноборони розробило та затвердило зміни до ТУ на бавовняні та змішані тканини для виготовлення верху форменого та спеціального одягу. Ці ТУ затвердили загальний вигляд маскувального малюнка VARAN ЗСУ.

Отже, відповідно до ст.10 Закону "Про військовий обов’язок та військову службу" права інтелектуальної власності на маскувальний малюнок VARAN ЗСУ належать виключно Міністерству оборони та не потребують жодної додаткової реєстрації.

Як розробляли ТУ на "берці"?

Техумови були розроблені ще у квітні 2015 року. За основу взяли німецькі черевики, включаючи частково малюнок підошви. У червні вони почали поступати у ЗСУ. У вересні виробники поскаржилися, що підошви розроблені під одного виробника. Під час наради у заступника міністра було прийнято рішення до кінця жовтня підготувати проект технічне завдання на розробку дослідної партії бойових черевиків.

Центр отримав пропозиції від зацікавлених структур МОУ. Тил ЗСУ запропонував передбачити різні методи кріплення та матеріали підошви, включити вимоги щодо захисних властивостей від впливу нафтопродуктів, кислот тощо, вимоги щодо захисту від механічного впливу. Всі ці зауваження ми врахували і 12 листопада 2015 року ТЗ було на сайті.

Підкреслю, що по-новому ТЗ малюнок, форма підошви та матеріали черевика не визначалися. Виробник міг подати будь-які зразки на свій розсуд. Свої зразки подав виробник "Таланлегпром".

Другим етапом було проведення дослідних випробувань. За їхніми результатами усувалися недоліки, виявлені як військовослужбовцями, так і представниками легкої промисловості, а також під час службового розслідування Військової служби правопорядку. Після врахування всіх зауважень було передано на випробування остаточний варіант.

З 1 березня по 1 квітня тривали випробування в одній з військових частин зі складанням відповідних актів. По результатам випробувань дійшли висновку, що черевики можуть бути рекомендовані до прийняття на постачання.

Коли випробування закінчились, Центр зібрав незадоволених виробників з метою ознайомлення з проектом ТУ на нові черевики. Зауважень від них не було. Кінцеву редакцію ТУ затверджували на 4 квітня 2016 року на службовій нараді, де були присутні 6 виробників та представники "Укрлегпрому".

Щодо ціни: 1390-1420 грн – це ціна закупівлі на 2015 рік. З урахуванням інфляції 12% та росту цін на енергоносії на 2016 рік ціну заклали 1500. Але це орієнтовна вартість, вона може змінюватися.

Дмитро Марченко, полковник ЗСУ, керівник Центру розвитку та супроводу матеріального забезпечення ЗСУ

Реклама:

Головне сьогодні