Як урожай овочів у Василькові був непридатним для споживання. А людям ніхто не сказав
...Спекотного літнього дня, 8 червня 2015 року, між 6 і 7 годиною, поспішаючи на електричку, відчув запах гару.
"Знову, – майнула думка, – палять пляшки і псують повітря".
Пізно увечері, вже у Києві, почув у новинах: біля Василькова гасять велику пожежу на базі паливних матеріалів.
У вівторок, 9 червня люди спостерігали повільне пересування супроти течії річки Стугни безкрайньочорної хмари.
Як і завжди, сподіваючись на краще, подумали, що хмара – дощова...
Через тиждень, після вигорання останньої ємності з бензином, а це 15 червня 2015 року, категорично постало питання: а що ж тепер можна їсти тим людям, які живуть у Васильківському районі?
Засоби інформації, поклавшись на бадьорі заяви влади щодо відсутності загроз забруднення, цієї теми не чіпали.
Ринок був засипаний черешнями, полуницями, редискою, зеленою цибулею тощо – про їх екологічну чистоту ніхто й говорив, бо не перевіряв.
Інститут екології людини цій проблемі присвятив спеціальні дослідження, які проводились у співпраці з кандидатами фізико-математичних наук
Євненієм Кириленко та Світланою Фукс.
Продукти горіння палива (бензин, мазут, полімери, трав'яний настил, ліс) – усе це містить особливо шкідливі хімічні речовини: оксиди азоту, вуглеводи, сажу, сполуки свинцю, сірки, діоксини і надшкідливі – бензопірени, збудники онкології.
За допомогою волонтерів були зібрані зразки овочів та фруктів, вирощених в цій зоні містечок на відстані до епіцентру пожежі від 3 до 20 кілометрів. Врешті, одержуємо перші результати.
№ п\п | Зразок | σ Питома електропро-відність в µSm | TDS Сумарна концентрація домішок у воді, в мг/л |
1. | Контрольна вода (дистилят) | 25 | 14 |
2. | Питна вода із водогону | 469 | 249 |
3. | Питна вода, після промивання в ній черешень | 540 | 340 |
Лише після третього промивання параметри води не погіршувались, отже продукти відмиті і придатні для вживання. Це вже – результат і практична рекомендація.
Але це вирішує лише проблему відмивання поверхневого забруднення, а гар же покрив землю, листя дерев та траву і поступово, з дощами та снігом, токсини заглибляться у землю і через корені перейдуть у рослини.
Вчені вирішили дочекатися нової городини і оцінити рівень її забруднення. Для дослідження вибрали найпоширеніші овочі – помідори та картоплю.
Наприкінці серпня 2015 року мали повноцінні зразки для дослідження. Порівнювали їх з вирощеними на чистій землі.
Досліджували також настояну, протягом однієї доби, воду на овочах.
На відміну від Чорнобильської катастрофи, де забруднення визначала радіоактивність, у даному випадку оцінити забруднення стало проблемою набагато складнішою. Вперше було застосовано нову методику мас-спектрального аналізу продуктів.
Досліджуваний продукт | рН | σ Питома електропро-відність в µSm | TDS Сумарна концентрація домішок у воді, в мг/л |
Контрольна вода | 8.12 | 290 | 160 |
Помідори | 4.21 | 1760 | 1060 |
Картопля | 6.85 | 897 | 523 |
Для одержання величини забруднення σ віднімаємо відповідні значення питомої електропровідності контрольної води від питомої електропровідності води, настояної на помідорах та картоплі. Маємо: σ картоплі складає 607 µSm, а помідорів – 1470 µSm.
Подібним чином і для визначення сумарної концентрації розчинних домішок TDS. Що склало: для картоплі – 363 мг/л ; для помідорів – 900 мг/л.
Ті ж самі параметри було досліджено у помідорах і картоплі, вирощених у чистій зоні. Показники наступні: помідори – σ=31; TDS=20; картопля – σ=36; TDS=25.
Поділивши відповідні показники забруднених і чистих продуктів, дізнаємось про ступінь забруднення:
Для помідорів: по параметру σ – 47,4 крат, TDS – 45 крат.
Для картоплі: по параметру σ – 17 крат, TDS – 14,5 крат.
Таким чином урожай овочів 2015 року із зони ураження продуктами горіння васильківської пожежі був непридатним для споживання.
Крім цього, ґрунт потребує ретельного очищення.
Але у який спосіб? Це вже агрономія.
Директор Інституту екології людини, професор Михайло Курик нагадує, що екологічне інформування населення під час пожежі фактично було відсутнє.
У цій ситуації вважаємо за потрібне сказати про важливість профілактичних заходів для очищення власного організму. Засоби для виведення токсинів з організму можуть бути різноманітними: вживання ентеросгелю, очищення крові, голодування тощо.
Вже близько 20 років за програмою Українського інституту екології людини подвижники-волонтери проводять моніторинг дитячого здоров'я.
Залучено понад півтора десятка дитячих закладів Київщини, шкільних та дошкільних, названих Центрами розвитку дитини.
У березні цього року опрацьовано дані за 2015 рік. З півтора десятка ЦРД вибрано чотири, де останні роки моніторинг проводився систематично і результативно.
Серед обстежених відсоток здорових дітей на Київщині у рік пожежі знизився по всіх чотирьох закладах.
№№ п/п | Навчальний заклад | Роки | |||||
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | ||
1. | "Орлятко", м. Демидів | 52 | 69 | 59 | 60 | 66 | 55,5 |
2. | "Барвінок", м. Бровари | 53 | 49 | 52 | 54,4 | 57 | 45 |
3. | "Ромашка", м. Вишневе | 32 | 61 | 57 | 65 | - | 36 |
4. | "Колосок", м. Бориспіль | 46 | 44 | 54 | 43 | 53,5 | 35,5 |
За словами Михайла Курика, Інститут екології людини неодноразово звертався до Мінекології з проханням надати екологічну карту забруднення довкілля, однак чиновники міністерства ігнорують запити та продовжують грати в мовчанку.
Це має вирішальне значення для стратегії рекультивації землі. Та й хвороби ж нагадають! І таблиця з моніторингу дитячих закладів тому є підтвердженням.
Пожежа на базі "БРСМ – нафта" продовжувалась 8 днів і оголила повну неспроможність державних структур долати техногенні катастрофи.
Виходить, що Чорнобиль нас нічому не навчив.
Записав Олег Дикань, Інститут екології людини, спеціально для УП.Життя