Як проїхати стопом Закавказзя і не вийти заміж?

Автостоп набирає все більшої популярності серед українців.

Майже кожна друга молода людина пробувала хоч раз в житті їхати стопом.

Такий вид пересування вже нікого не дивує, в тому числі батьків, у котрих нові сиві волосинки дорівнюють тривалості подорожі їхнього чада.

Для когось автостоп – це спосіб життя, пізнання світу, людей чи переосмислення себе, а для когось – просто дешевий спосіб добратися до потрібного місця.

Однак, наскільки б він не був популярним, скільки б ми про нього не говорили, стереотипи і побоювання існуватимуть завжди.

Часто автостопери діляться своїми навичками і досвідом у вигляді так званих "лайфхаків".

[L]Одине таке відоме правило наголошує на тому, аби хлопці подорожували з дівчатами, бо так легше зловити машину, а дівчата з хлопцями, бо так менша вірогідність, що заберуть в гарем.

Чи справді дівчині так важливо мати саме напарника, а не напарницю?

Почнемо з того, що у світі побутує багато стереотипів, а окрім них існує ще більша кількість людей, котрі часто з невідомих причин стають на заваді для здійснення наших мрій. Залякують, розповідають страшні історії про зґвалтування, вбивства і т.д., або переповідають жовту пресу. Відтак, якщо автостоп, то лише з хлопцем, а краще взагалі лишитися вдома.

Якщо ж таки дві дівчини наважуються відправитися у мандрівку лише вдвох, то вони вимушені наслухатись історій про те, що їх вкрадуть цигани, заберуть в гарем турки, насильно затягнуть в РАЦС кавказці і далі по списку.

Так, будь-що з переліченого чи видуманого може трапитися, якщо про це думати (думки ж матеріалізуються), якщо ж бути позитивно налаштованим і відкритим до людей, то існує ймовірність, що ваша подорож буде незабутньою: ви познайомитись з чудовими людьми, пізнаєте краще культуру інших народів й більше побачите.

Прикладом може служити автостоп на Закавказзі. Саме ця частина світу викликає найбільше страху у знайомих і батьків, коли ті дізнаються, що дві дівчини замість обіцяних автобусів і поїздів пересуваються виключно на попутках.

Автостоп на Закавказзі викликає найбільше страху у знайомих і батьків. На світлині Ушгулі, Грузія. Фото Тереза Кавінська

Нам з дитинства відома думка, що кавказці крадуть наречених, одружуються без кохання, а справи вирішують силою, мовляв "гарячі" за натурою.

Чи то історія Ніни з "Кавказької полонянки" вплинула на сприйняття грузинів, чи просто стереотипи про чоловіків з тієї частини світу переходить до нас з молоком матері – невідомо.

У будь-якому випадку нічого не пізнається без власного досвіду, який можна отримати, подорожуючи по Закавказзю.

Азербайджан

Автостоп в Азербайджані – річ зовсім нова і незвідана. Трапляються автостопери водіям, але дуже рідко.

Коли дві дівчини стоплять, то будьте готові пояснювати всім зацікавленим водіям, що ви мандрівниці, а не хтось інший.

Хоча там не лише на трасі треба відбиватись від шанувальників слов'янської краси, а навіть на вулиці чи в парку будуть знайомитися і кликати гуляти, а при дорозі кожен другий автомобіль ощасливить вас сигналами.

Навчіться терпіти, будьте толерантними та візьміть плаття-максі.

Баку, Азербайджан. Фото Тереза Кавінська

Вірменія

Тут автостоп вже не настільки дикий, як в Азербайджані, проте шанувальників ви і у цій країні назбираєте.

Враження, що сідаєте не в звичайну машину, а у машину часу і телепортуєтесь в часи, коли віз, коні і щойно побілена хата ще викликали захват у жінок, а на знак відмови виносили гарбуза.

У вас можуть закохатись навіть по телефону. Тому як питатимуть, чи ви одружені, кажіть, що так і не ніяковійте від того, що на безіменному пальці немає ні найменшого сліду від обручки.

Щодо автостопу, то часом ви не встигатимете дійти до точки, з якої зручно почати ловити машини, як вам вже зупиняться і запропонують підвезти.

Проте не варто сідати в перший ліпший автомобіль – краще на п'ять хвилин довше постояти на трасі, аніж потім за тих самих п'ять хвилин намагатися втекти від нав'язливих чоловіків.

Ґарні, Вірменія. Фото Тереза Кавінська

Грузія

Ситуація у цій країні трохи подібна до ситуації у Вірменії, тільки ще постійно годують.

Кожен водій захоче вам купити соку, морозива, хачапурі чи налити домашнього грузинського вина, проте будьте готові пояснювати чому ви не хочете, аби він їхав далі з вами подорожувати чи чому ви не поїдете з ним в готель.

Навчіться тримати дистанцію і при цьому залишатися ввічливими і добрими, проте ні в якому разі не ображайте грузинів – вони по натурі надто емоційні і "око за око, зуб за зуб" – це точно про них.

У кожній з цих трьох країн люди дуже гостинні, автостоп швидкий, а краєвиди надзвичайні.

Ніхто вам не бажає зла і насильно нічого не заставлятиме. Звісно, вам пропонуватимуть і вийти заміж, і запрошуватимуть додому і навіть пропонуватимуть гроші за якісь послуги, проте всіх нас вчили ввічливо відмовляти.

Варто усвідомлювати, що це зовсім інші культури і темперамент. Якщо ви наважилися відправитися у мандрівку автостопом по Закавказзю, то будьте готові відчувати ці країни сповна, зі всіма плюсами і мінусами.

Тбілісі, Грузія. Фото Тереза Кавінська

Ірена Носова, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні