В українських студентів з'явилися нові права

Півтора року я навчався в університеті та не знав, хто і яким чином регулює систему моєї вищої освіти – поки не наштовхнувся на цікаву інформацію про відбір до так званого Національного студентського об'єднання експертів із забезпечення якості вищої освіти (UAS QA Pool).

Конкурс організовувала Українська асоціація студентів методом опитування всіх бажаючих (студентів будь-якого курсу, факультету та ВНЗ) на теми "що таке якість вищої освіти?" та "як провести якісні реформи у сфері ВО".

Обраним обіцяли можливості для покращення якості ВО у його/її університеті, а також долучитися до проведення реформ у сфері вищої освіти на державному рівні.

Спочатку я не розумів, як, наприклад, студент першого курсу може змінити щось у системі ВО. У нього нема ні юридичних, ні фактичних можливостей.

Натомість студент отримує статус члена UAS QA Pool, що дозволяє співпрацювати з експертними радами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) та навіть входити до складу акредитаційних комісій.

ЩО БУДЕ

2014 року у новому (на той час законі "Про вищу освіту" держава створює новий експертний орган у сфері ВО, поряд із органами внутрішнього (керівництво ВНЗ) та зовнішнього (ряду державних органів) управління – НАЗЯВО.

Унікальність цього інституту в тому, що до його складу вирішують включити представників студентського самоврядування. Таким чином, "безголосі" студенти України, котрі не мали ніякого права втручатися у законодавчі справи, отримають змогу бути почутими та через своїх обранців долучитися до розроблення політик у сфері ВО.

Іншою профітною для рядового студентства рисою НАЗЯВО є те, що агентство при формуванні нових акредитаційних критеріїв врахує пункт про студентоцентричність навчання у ВНЗ зі "Стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти".

Коротко кажучи, це дасть можливість студентам брати участь у творенні навчального процесу. Тобто, до нас, як до стейкхолдерів навчання в університеті має дослухатися керівництво та мати на увазі нашу думку для того, аби пройти акредитаційну перевірку.

Це світла перспектива на майбутнє. Лишилося почекати, коли в повній мірі запрацює НАЗЯВО.

ЩО МАЄМО НА СЬОГОДНІ

Поки НАЗЯВО та UAS QA Pool ще не почали акредитаційні перевірки по-новому.

Однак, що заважає свідомому студентові, котрий знає, навіщо прийшов до ВНЗ, та котрий бачить очевидний недолік у навчальному процесі, звернутися до адміністрації свого вишу з адекватно сформованими вимогами та пропозиціями щодо їх затвердження вже зараз?

Як на мене, то нічого – було б бажання.

Якість вищої освіти – це широке поняття. Воно формується виключно на співпраці держави, керівництва університету, викладацького складу та здобувачів вищої освіти. Тому я закликаю українське студентство:

Перестаньте мовчати та нарешті почніть говорити!

Говоріть про проблеми в своїх вишах, якими б маленькими та крихітними вони не здавались: зверхнє ставлення викладача, незадовільна якість викладання дисципліни чи недоцільно сформований навчальний план – будь що!

Бо саме з маленького першого кроку починаються великі зміни.

Ми часто скаржимося на те, що наша влада вже скільки років "веде нас до ЄС", та все ніяк не доведе... Однак ЄС починається не тільки з нашої влади, безвізового режиму або ще якоїсь бюрократичної маячні.

Порядок, встановлений у країнах Західної Європи – це порядок, котрого забажали самі жителі конкретних держав.

Якщо хтось думав, що після підписання політичної та економічної частин документу про асоціацію до нас зразу ж Європа прийде, порядок наведе – у мене погані новини. Однією з умов вступу до ЄС є доведення економічного та інших показників країни до європейського рівня. Здогадайтеся, хто повинен цим займатися.

ЄС починається з нас самих.

Зараз зробити перший крок до європейського простору вищої освіти вже легше, ніж рік тому.

Студексперти та Національне агентство – це два яскравих і, головне, справжніх нововведення.

Співпрацюючи з тими, кому не байдуже, члени UAS QA Pool та НАЗЯВО знищать конторки з видачі дипломів та значно покращать якість освіти у потужних та престижних закладах, що справді гідно носять звання вищого навчального закладу України.

Такі зміни у сфері ВО – тільки на краще.

Андрій Ненадов, студент ІІ-ого курсу факультету журналістики Запорізького національного університету, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні