Як відкрити дівчатам доступ до системи держуправління

"Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", – стверджує стаття 38 Конституції України.

Ідилічна теорія, на жаль, конфліктує з повсякденною практикою.

Мало того, що представництво жінок та чоловіків у органах влади колосально нерівне, але й серед українок є вразливі групи, шанси на здобуття представництва в яких сьогодні практично рівні нулю.

Мова йде про жінок, які зазнають множинної дискримінації, тобто дискримінації одразу за кількома ознаками: віку, національності, місця проживання, стану здоров'я тощо.

Проблеми, що турбують жінок з інвалідністю, дівчат з багатодітних та малозабезпечених родин, жінок-внутрішньо переміщених осіб та сільських жінок не перші й навіть не другі в порядку денному політики центральної та місцевої влади.

Доступ до освіти, медичних послуг, трудові права цих людей – все це витіснене на маргінес.

В органах влади просто нікому лобіювати інтереси жінок з соціально вразливих груп.

З одного боку, політики національного та регіонального рівня у переважній більшості не зацікавлені просувати інтереси даної категорії громадян. Адже жінки, що потерпають від множинної дискримінації, часто є "невидимими" для українських політичних еліт.

А з іншого боку, самі ж жінки з соціально вразливих груп не представлені у владі.

Маємо замкнене коло – байдужість влади до проблеми вразливих груп жінок породжена відсутністю представництва і в той же час слабка соціальна інтеграція блокує їх прихід у владу.

Розімкнути це коло буде надзвичайно складно, але треба з чогось починати.

Одним із кроків на початку цього шляху може стати Академія дівочого лідерства "Grow UP", яку створила ГО "Ліга захисту прав жінок "Гармонія рівних" за фінансової підтримки Ради Європи.

Мета – розвинути лідерські якості у дівчат з вразливих соціальних груп, познайомити їх з внутрішньою "кухнею" функціонування органів влади, навчити азам управлінського менеджменту.

[L]Дівчата віком 18-25 років зможуть долучитись до Академії, якщо до 31 жовтня запропонують цікавий та реалістичний проект для розвитку своєї громади.

Це може бути що завгодно – від просвітництва для молоді до інфраструктурних новацій. Політ творчості необмежений, головне, щоб все це можна було втілити в життя.

В рамках курсу "Grow UP" дівчата прослухають лекції, візьмуть участь в тренінгових заняттях на тему аналізу українського законодавства в сфері участі жінок в політиці.

Також вони вивчать систему функціонування парламенту, діяльність уряду у сфері рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, роботу органів місцевого самоврядування на прикладі Київської міської ради.

Дівчата відпрацюють навички ефективної комунікації, особистої ефективності та лідерства.

Все це стане фундаментом їх особистісного зростання.

Якщо працюватимуть над собою й далі, зможуть стати лідерками громад, представляти інтереси своєї соціально вразливої групи в органах місцевого самоврядування, а в перспективі й на національному рівні.

Якщо подібні проекти стануть нормою в Україні, з часом ми зможемо сформувати тренд на інклюзію управлінської системи.

Щоб усі соціальні групи були представлені у владі, мали там вплив та могли ініціювати розгляд актуальних для себе питань. Адже саме такий стан речей й називається демократією.

Олександра Голуб, голова Ліги захисту прав жінок, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина sanneberg/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні