Зеленський, ліквідуйте корупцію, а не орган природоохоронного контролю

Зеленський, ліквідуйте корупцію, а не орган природоохоронного контролю

На публічній нараді в Одесі 13 липня президент Володимир Зеленський назвав Державну екоінспекцію "екорекетирами" і запропонував заборонити їм здійснювати контроль в порту.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував розгляд цієї проблеми на засіданні Кабміну 17 липня.

А новий очільник Державної митної служби Максим Нефьодов озвучив у Facebook пропозицію "закривати орган".

Це може стати початком кінця для Держекоінспекції.

Нарікання на корумпованість і неефективну роботу органу стабільно звучать від бізнесу, громадських організацій та чиновників.

І я їх повністю поділяю.

Серед основних проблем цього органу:

• хабарництво та політична залежність;
• низький рівень заробітних плат співробітників, що підвищує корупційні ризики;
• застаріла матеріально-технічна і лабораторна база;
• низька кваліфікація екоінспекторів;
• непрозора система прийняття рішень щодо виявлення та покарання порушників природоохоронного законодавства;
• недофінансування, що не дозволяє винаймати фахових юристів та вигравати справи проти забруднювачів у суді.

Проте розмахуючи шашкою можна ліквідувати Держекоінспекцію та оголосити суспільству про перемогу над корупційними схемами. Але аплодисменти вщухнуть, а забруднене повітря, водойми, ґрунт, лисі Карпати та зелене Чорне море, мільйони громадян, що потерпають від підприємств-забруднювачів – нікуди не зникнуть.

Саме тому в нагальній проблемі Держекоінспекції громадський сектор, на відміну від бізнесу, очікує не лише на розв'язання питання корупції, а й на головне і засадниче – налагодження якісного природоохоронного контролю.

Україна знаходиться серед найбрудніших країн Європи та входить в десятку держав світу з найбільш високими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене навколишнє середовище.

Більш ніж половина завдань природоохоронного напрямку Угоди про асоціацію України з ЄС не прийняті, або прийняті з суттєвими зривами строку.

Необдумані рішення щодо природоохоронного контролю відкинуть нас на багато кроків назад у той момент, коли нам треба не просто просуватись, а бігти вперед.

Вже очевидно, що Верховна Рада та уряд зазнають суттєвого оновлення і ми не очікуємо від "нових облич" глибокого розуміння проблем захисту довкілля.

Саме тому 25 природоохоронних громадських організацій створили Екоадженду для нового парламенту. Подолання неефективності Держекоінспекції – один з головних її пріоритетів.

Варто нагадати, що відповідно до статті 50 Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Держекоінспекція має стати одним із інструментів для забезпечення такого конституційного права громадян.

Навряд чи хтось більше за нас – природоохоронні ГО – критикував всі ці роки і критикуватиме надалі Держекоінспекцію. Але якщо є корупція (а вона є!), необхідно ліквідувати її, а не орган, покликаний здійснювати природоохоронний контроль.

Позбавлення частини повноважень або навіть ліквідація старої екоінспекції може бути здійснена лише за умови запуску альтернативної добре працюючої системи моніторингу, контролю за забруднювачами та використанням природних ресурсів.

Інакше здобувши перемогу в боротьбі з корупцією ми можемо програти українське довкілля та як наслідок – здоров’я наших громадян.

Павло Вишебаба, музикант, співзасновник та член ради ГО "Єдина Планета", посланець доброї волі ПРООН в Україні, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина minervastock/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні