Адмінпослуги можуть бути зручними та доступними для всіх

Адмінпослуги можуть бути зручними та доступними для всіх

Понад 2,6 млн громадян України мають статус інвалідності.

Тобто як мінімум 6% відвідувачів центрів надання адміністративних послуг – люди з інвалідністю. І ми здатні зробити так, щоб усі без винятку отримували якісний сервіс.

За статтею 4 закону "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні", держава має виявляти та усувати перепони, у тому числі стосовно доступу до об’єктів громадського та цивільного призначення.

Нині мережа ЦНАПів це майже 800 центрів адмінпослуг, які відрізняються один від одного переліком послуг, кількістю адміністраторів, умовами перебування та обслуговування відвідувачів.

Про комфорт для людей

За "Примірним регламентом ЦНАП", затвердженим урядом, вхід до кожного центру повинен бути облаштований пандусами.

У приміщенні має бути туалетна кімната з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

Багато ЦНАПів не зупинилися на виконанні обов'язкових вимог і вирішили зробити більше для комфорту людей з інвалідністю.

Наприклад, у Кременчуцькому ЦНАПі на Полтавщині для зручності людей у візках встановили понижену стійку ресепшн.

Для зручності людей у візках можна встановити понижену стійку ресепшн

У грудні 2018 року в Луцькому ЦНАПі презентували інфокартки шрифтом Брайля з можливістю доставити ці картки адресно кожній людині з порушенням зору.

ЦНАП Печерського району першим у Києві почав обслуговувати людей з порушенням слуху, встановивши планшет з можливістю безкоштовного дзвінка до перекладача жестової.

Більшає ЦНАПів з інвалідними візками у приміщеннях та опцією мобільний адміністратор, завдяки якій можна обслуговувати людей з інвалідністю та інші маломобільні групи населення вдома.

Завдяки навчальним турам та програмам обміну досвідом кращі практики обслуговування людей з інвалідністю стали поширюватись мережею ЦНАП.

[BANNER1]

Найкращі практики обслуговування людей з інвалідністю

14 серпня опублікували постанову уряду №714. Там прописано, що для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають бути забезпечені:

  • Безперешкодний доступ до приміщень ЦНАП
  • Місце для колясок, пандуси, поручні
  • Зручне інформування, у тому числі шрифтом Брайля
  • Обладнані санітарні кімнати
  • Обслуговування вдома

Працевлаштування

Інклюзивність ЦНАПів дозволяє створювати безбар’єрний доступ не тільки для відвідувачів з інвалідністю, але й для самих працівників.

"Перед людьми з інвалідністю відкривається багато можливостей. У серпні 2019 року тільки у районних ЦНАП Києва було 75 вільних вакансій, на яких би могли працювати особи з інвалідністю", каже Олександр Андрєєв, керівник сектору розвитку ЦНАП Офісу реформи адміністративних послуг.

Людина з інвалідністю навіть без попереднього досвіду держслужби може стати чудовим адміністратором ЦНАП і якісно та сповна виконувати свою роботу.

У Деснянському ЦНАПі Києва адміністратором працює Юлія, яка має ІІІ групу інвалідності:

"Спочатку було страшно, це мій перший досвід роботи в держустанові. Багато правил і документів, боялася щось не змогти. Але завдяки наставниці розібралася навіть у такому складному питанні як приватизація. Це перша робота в моєму житті, яка мені дійсно подобається".

Юлія має ІІІ групу інвалідності

Маємо надію, що у найближчому майбутньому створення комфортних умов для перебування та працевлаштування людей з інвалідністю будуть втілені й у інших інституціях, які надають послуги.

Усе важливе можливе!

Валерія Старикова, фахівець з комунікацій Офісу реформи адміністративних послуг, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина jamesgroup/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як проголосувати людям з інвалідністю і не налажати

Як люди з інвалідністю виборюють право бути батьками

Лікар вимагав 50 тисяч за довідку про інвалідність. Його оштрафували на менше

"Визнай нас": як мистецтво руйнує стереотипи про людей з інвалідністю

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні