Хто відповідальний за ваш дім

Хто відповідальний за ваш дім

Будівництво і експлуатація споруд передбачає значний та обов’язковий комплекс заходів, яких необхідно дотримуватися.

Будівництво керується такими документами: ДБН (державні будівельні норми), проєкти, розрахунки конструкторів тощо.

Експлуатація споруд – відповідними нормативними документами.

Звичайно, роботою з усією перерахованою документацією займаються відповідні спеціалісти.

Погодьтесь, на словах виглядає все логічно, послідовно і викликає впевненість, що ваша будівля знаходиться під належним наглядом, але насправді все зовсім інакше.

Згідно зі ст. 39(-2) закону "Про регулювання містобудівної діяльності":

🏠 Власники або управителі об’єктів будівництва забезпечують поточний огляд і періодичне обстеження прийнятих в експлуатацію у встановленому законодавством порядку об’єктів протягом усього періоду їх існування та несуть відповідальність за їх експлуатацію згідно із законом.

🏠 Обстеження об’єкта будівництва здійснюється з метою оцінки його відповідності основним вимогам до будівель і споруд, визначеним технічним регламентом, та вжиття обґрунтованих заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час його експлуатації.

Порядок проведення обстеження встановлює Кабінет міністрів України.

🏠 Обов’язковому обстеженню підлягають об’єкти, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми та значними наслідками, а також багатоквартирні житлові будинки незалежно від класу наслідків (відповідальності).

🏠 У період між обстеженнями власники або управителі своїми силами чи із залученням інших суб’єктів господарювання забезпечують огляд об’єктів та вживають заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації.

🏠 Контроль за дотриманням порядку проведення обстеження об’єктів та реалізацією заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю у порядку, встановленому Кабміном.

🏠 Незабезпечення обстеження та паспортизації об’єкта, що підлягає обов’язковому обстеженню, порушення порядку проведення такого обстеження та нереалізація заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час його експлуатації тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

У постанові Кабміну від 12.04.2017 року № 257 "Про затвердження Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва" визначено наказ Державного комітету України з питань Житлово-комунального господарства від 17.05.2005 N 76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" і в ньому йдеться що:

🏰 Мають проводитися планові огляди житлових будинків, які розподіляються на загальні та профілактичні.

Загальні огляди передбачають комплексне обстеження комісією елементів приміщень будинку, а також їх зовнішнього благоустрою з метою визначення технічного і санітарного стану, виявлення несправностей і прийняття рішень щодо їх усунення, а також визначення готовності будинків до експлуатації в наступний період.

Загальний огляд проводиться з періодичністю два рази на рік – навесні та восени.

🏰 Загальний огляд здійснюється комісією, до складу якої входять відповідні спеціалісти виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та представники громадських організацій, правління ЖБК та ОСББ.

У разі необхідності до складу комісій можуть включатися спеціалісти - експерти проектних інститутів та спеціалізованих організацій.

Поки уся відповідальність за житло лежить виключно на власнику. Фото pressmaster/Depositphotos

І тепер виникає питання: хтось колись взагалі бачив цю комісію з обстеження споруд?

А якщо така комісія існує, то чи є у ній спеціалісти атестовані саме для таких видів робіт?

Насправді це досить просто перевірити, звернувшись в обслуговуючу організацію та запитати акт обстеження.

Вирішальним фактором є: а хто ж несе відповідальність за безпечну експлуатацію квартир і будинків: власник чи управляючий?

Документально ознайомитися з цим можна в статуті установи чи ОСББ, що обслуговує конкретну будівлю.

Що стосується експлуатації будівлі, то якось безпечно і правильно цього ніхто не робить, і тут навіть не про забезпечення комунальними послугами.

Згідно з державними будівельними нормами будь-яка споруда має свій визначений термін експлуатації.

Є норми, в яких зазначено коли здійснювати капітальний ремонт, а також як впливає на термін експлуатації споруди усадка будинку, тріщини та руйнування.

Відповідно до цих факторів і має здійснюватися оцінка: будівля підлягає ремонту чи знесенню.

З огляду на те, що правильність експлуатації споруд у нас не регулюється, виникає питання: як ріелтори можуть продавати такі будівлі?

До речі, будь-які ріелторські організації мають документи, які дозволяють їм торгувати чим завгодно, крім нерухомості. Визначити це легко: код ЄДРПОУ підкаже чим саме та чи інша організація офіційно може займатися. Також можете запитати які саме документально підтверджені гарантії такі організації готові надати для угоди з нерухомості.

І що виходить:

  • якість будівництва нових споруд залишає бажати кращого (це окрема розмова ще як мінімум для одного матеріалу);
  • експлуатацію вторинного житла ніхто не регулює, тому визначити у якому воно стані вкрай важко;
  • продажем нерухомості в ріелторських організаціях займаються люди, які не мають жодного відношення до будівництва і не можуть гарантувати законну і технічну надійність житла.

Що ж тоді робити покупцю і до кого звертатися при покупці нерухомості?

Шукати спеціалістів, які мають досвід у будівництві, експлуатації та обстеженні житла. Більшість з них сертифіковані.

У такому випадку ви отримаєте реальну картину про стан споруди (хоча б тому, що такий спеціаліст зацікавлений саме в інтересах покупця) і дізнаєтеся:

🏢 скільки споруда може прослугувати і наскільки вона надійна;

🏢 чи схильна будівля до усадки;

🏢 скільки витрат необхідно буде зробити, щоб нівелювати наслідки неправильної експлуатації.

Так, звичайно було б значно краще, якби будівництво й експлуатація споруд керувалися всіма зазначеними документами і за станом будівлі слідкували належні інстанції. Але поки уся відповідальність за житло лежить виключно на власнику.

Ігор Дармосюк, інженер-будівельник, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина HayDmitriy/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Рожевий символ. Як українки допомогли художниці обв’язати 100-річний будинок

Двоє українців навчать, як побудувати власний будинок за $5000

Українець побудував "розумний" енергозберігаючий будинок. Фото. Відео

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні