Через 70 років унікальні фрески повернулися до Михайлівського собору

— 15 липня 2008, 21:04

Унікальні фрагменти настінного розпису з першого погляду не вражають: неяскраві геометричні малюнки жовтих, синіх та зелених тонів з рослинним орнаментом, зроблені натуральними фарбами поверх мокрої штукатурки, повідомляє "Комсомольська правда".

За словами завідувачки Музею історії Михайлівського Золотоверхого собору Наталії Селівачової, це оригінальні фрески XII століття. 900 років тому вони прикрашали стіни собору Михайлівського монастиря, заснованого у 1108 році онуком Ярослава Мудрого князем Святополком Ізясловичем.

Існує легенда, що автором фресок був преподобний Аліпій, мощі якого зберігаються у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Коли 1937 року Михайлівський Золотоверхий собор надумали підірвати, щоб очистити територію для будівництва урядової будівлі, вчені "зрізали" окремі фрагменти зі стін. Так ці шедеври дійшли до наших днів.

ВІДЕО ДНЯ

Аби зберегти фрески, вченим довелося виявити винахідливість. За словами Селівачової, розпис накривали марлею і зверху вкладали гіпс. А потім тонким лезом, схожим на лобзик, окремі фрагменти вирізували зі стін. Коли кілька таких фрагментів зняли, Михайлівський собор висадили.

Під час війни фрески вивезли до Німеччини. Після 1945 року їх повернули до СРСР. Але з нез'ясовних причин вони потрапили до пітерського "Ермітажу". І лише тепер ці фрагменти приїхали до України.

Поверненню фресок передував тривалий процес переговорів, в якому приймали участь найвищі посадовці України і Росії. Перші чотири фрески було передано Україні ще в 2004 році, а зараз повернено ще 11, повідомляє Інтерфакс.

В Росії залишається ще 15 фресок Михайлівського Золотоверхого собору. Міністр культури й туризму України Василь Вовкун висловив надію, що згодом і вони повернуться до київського собору.

Поглянути на фрески можна у музеї, який розташований на території Михайлівського Золотоверхого собору, щодня окрім понеділка з 9.00 до 18.00. Вхід - 5 грн. (для дітей - 2 грн).

За матеріалами "Комсомольської правди" та Інтерфаксу

Реклама:

Головне сьогодні