Маленький герой. Велика мораль

"Пригоди Десперо" є справжнім бальзамом на душі тих батьків, що спрагли за добрими та повчальними мультиками і бажають вберегти своїх дітей від екранного насильства.

З перших кадрів наратор повідомляє нам, що мова йтиметься про дуже хоробре, чесне та сміливе мишеня, яке не боїться труднощів та готове на подвиги. І справді, Десперо, що начитався казок про безстрашних лицарів Круглого столу та прекрасних принцес, називає себе не інакше, як джентльменом.

Книжка про пригоди цього мишеняти була опублікоівана у 2003 році, і одразу стала бестселлером. Екранізувати її взявся Сем Фелл, що вже звертався до мишачої теми у мультику "Змивайся". І цього разу маленькому та слабкому мишеняті доведеться спуститися у темний підвал, побороти щурів та кота, а також порятувати дівчину.

Десперо народився із великими вухами та банькатими очима і через ці свої природні особливості, він міг бачити і чути більше, шіж інші миші. Десперо ніколи й нічого не боявся, він любив читати книжки, а не їсти їх, а згодом потоваришував зі справжньою принцесою. За ці порушення мишачих законів, родичі Десперо вигнали його у країну щурів.

У Щурограді жив Роскуро - пацюк, через якого у королівстві почалися великі неприємності. Якось Роскуро не втрапив вчасно на корабель, на якому плавав із другом-матросом. Він сховався на світильнику, що висів над королівським столом, і у найвідповідальніший момент упав у тарілку з супом. Королева, побачивши це неподобство, одразу ж померла. А безутішний Король наказав проголосити варіння супу та утримання вдома щурів поза законом.

Роскуро та Десперо починають товаришувати. Пацюк картає себе за смерть Королеви, після якої місто було позбавлене улюбленого супу, а над його вулицями надовго повисла похмура хмара. Та намагання вибачитись перед Принцесою виявляються марними - вона лякається і хоче вбити щура. Тоді Роскуро бере у спільниці служницю-селючку, що мріє про корону і трон. Ця дивна пара віддає принцесу на поталу кровожерним мешканцям Щурограду.

А Десперо вирішує будь-яким чином врятувати красуню-принцесу, і довести усім свою хоробрість. І перемогти ворогів та подолати усі перешкоди такому героєві допомагає добре серце.

Усі фото з сайту kino-teatr.ru
"Пригоди Десперо" переповнені моральними настановами, фільм повчає, що треба бути вірним другом, чесним, сміливим та відважним, не боятися долати труднощі та перешкоди. Щоправда, уся ця нав'язлива пропедевтика набридла вже в радянському дитячому кіно.

Виникає закономірне питання, навіщо знімати іще один страшенно повчальний мультик? У чому полягає чесність та хоробрість, що її має наслідувати глядач: у читанні книжок, фехтуванні чи визволенні принцес із полону? Авторитарний закадровий голос оповідача, що запопадливо розтлумачує нам події, які відбуваються на екрані, взагалі обмежує будь-яку глядацьку уяву.

Та попри нав'язливі та нудні повчання, "Пригоди Десперо" - надзвичайно красивий та видовищний мультфільм.

Небезпечному, похмурому та варварському Щурограду протиставляється чистенький та маленький світ дрібних буржуа - Мишгород, де і народився Десперо. Більше за все, герой прагне розворушити це сонне царство, позбавити мишей страху перед зовнішнім світом. Злий король щурів нагадує вампіра Носферату із однойменного фільм Фрідріха Мурнау. Іншим жителям Щурограду автори надали рис зомбі - ними керує голод та бажання крові, також щурі бояться сонячного світла.

Найбільше аніматорам довелося попрацювати над пацюком Роскуро - у дуже нього багата міміка та жестикуляція. Не дивно, що цього невротичного персонажа в оригінальній американській версії озвучував король усіх кіношних марґіналів - Дастін Гоффман.

Втім, український дубляж виявився надзвичайно вдалим і без участі Дастіна Гоффмана, Кевіна Кляйна, Метью Бродеріка чи Емми Вотсон. Перекладачем та режисером дубляжа "Пригод Десперо" був Олекса Негребецький.

Завдяки Негребецькому, селючка Міґ та її батько-кат отримали свій живописний діалект, який привніс у американську картину значну долю українського гумору. А назва міста щурів нагадає знавцям української літератури роман Юрій Винничука "Ласкаво просимо у Щуроград".

"Пригоди Десперо" розраховані на тих, хто не боїться мишей, щурів та промов морально-етичного характеру, а також на поціновувачів комп'ютерної анімації та професійного українського дубляжу.

Оцінка фільму 5 з 5

Автор - Анна Купінська

Реклама:

Головне сьогодні